Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Swedbank och sparbankerna

  Bättre lönsamhet med ekologisk produktion

  Efterfrågan på svenska ekologiska livsmedel ökar snabbare än produktionen. Det vill Swedbank och sparbankerna vara med och ändra på. Här pekas det på ökad lönsamhet för den lantbrukare som lägger om till eko.

   Att vara ekologisk bonde är inte längre bara en livsstil – det är en rejält bra affär också!
  Bild 1/4 Att vara ekologisk bonde är inte längre bara en livsstil – det är en rejält bra affär också! FOTO: Mostphotos
   Kunderna hungrar efter ekologisk mat. Tillväxten begränsas bara av att tillgången på svenska ekologiska varor inte är tillräckligt stor.
  Bild 2/4 Kunderna hungrar efter ekologisk mat. Tillväxten begränsas bara av att tillgången på svenska ekologiska varor inte är tillräckligt stor. FOTO: Mostphotos
   En allt vanligare syn i Sverige.
  Bild 3/4 En allt vanligare syn i Sverige. FOTO: Mostphotos
   Ekologisk äggproduktion.
  Bild 4/4 Ekologisk äggproduktion. FOTO: Mostphotos

  Swedbank och sparbankerna har en lång tradition som lantbrukets bank. Nu har banken siktat in sig på den ekologiska delen av det svenska jordbruket. Där finns det ett marknadsutrymme som lantbrukaren kan utnyttja genom att lägga om driften och öka produktionen av svenska ekologiska livsmedel.

  SUGEN PÅ ATT STÄLLA OM? Här får du snabb experthjälp med råd.FILMER OCH TIPS: Erfarna kunder och specialister från Ica, Krav och Swedbank ger tips och råd.

  – Efterfrågan finns! Allt fler vill ha ekologiska grönsaker, kött, mjölkprodukter med mera, säger Ulf Möller, skogs- och lantbruksansvarig i Swedbanks västra region.

  – Vårt mål är lönsamma lantbruksföretag, och vår erfarenhet är generellt sett att de som har ställt om till ekologisk produktion och lyckats har god lönsamhet.

  Ökning med 39 procent

  Enligt konsultföretaget Ekoweb, som bevakar ekomarknaden och sammanställer statistik, har den svenska försäljningen av ekologiska livsmedel ökat kraftigt. Under åren 2009–2013 ökade försäljningen årligen med 7–13 procent, men 2014 och 2015 tog försäljningen av de ekologiska livsmedlen verklig fart och ökade med hela 38 respektive 39 procent.

  I fjol uppgick den totala livsmedelsmarknaden i Sverige till 280 miljarder kronor. Ekologiska livsmedel svarade för 15,5 miljarder kronor vilket innebär en marknadsandel på 7,7 procent, upp 2,1 procentenheter från 2014.

  Under det första halvåret 2016 har utvecklingen fortsatt med ytterligare en ökning med 23 procent. Prognosen för helåret 2016 är 21,7 miljarder kronor.

  FILM: Karl Petter och Ditte berättar hur de ställde om

  https://youtu.be/RUfSP2kDLtI

  Ett utrymme att växa ännu mer

  Ökningen kunde ha varit ännu större om inte tillgången på svenska ekologiska varor begränsat tillväxten. Enligt Ekoweb har det periodvis varit brist på ägg, bacon, vissa grönsaker och nötfärs. Men produktionen ökar nu, och det finns alltså stort utrymme att växa.

  TRE STÖRSTA FÖRDELARNA. Här är bankexperten Ulf Möllers lista.

  Ulf Möller betonar att det inte råder något motsatsförhållande mellan ekologisk och konventionell produktion:

  – Det är inte ekoproducenten som är den konventionelles konkurrent – det är resten av världen. Det är bättre att hålla ihop, att se till så att svenska lantbrukare tar hand om så mycket som möjligt av den inhemska marknaden.

  INTRESSERAD? Så blir du företagskund hos Swedbank och sparbankerna.

  FILM: Därför valde vi ekologiskt lantbruk

  https://youtu.be/9Jn9djeyutM

  Läs mer

  SÅ STÄLLER DU OM TILL EKO: De flesta lantbrukare kan bli ekologiska.EXPERTENS EKO-TIPS: Tre fördelar med ekologisk produktion.EKOBOOMEN: Efterfrågan på ekomat rusar.PENSION. Farorna att ha gården som din pensionsförsäkring.SKOG. Tre gyllene regler för en lönsam virkesförsäljning.PRISSÄKRING. Här är nyheterna hos Swedbank och sparbankerna.PRISSÄKRING. Så kommer du i gång – direkt i mobilen.

  Till toppen