facebooktwittermail

Anmälare: "Mjölken smakade fan"

Norrmejeriers nya laktosfria mjölk har utretts av Livsmedelsverket, visar handlingar som ATL har tagit fram. "Den smakade uppriktigt sagt fan", skriver anmälaren.

"Räddningen är här". Så presenterade Norrmejerier sin nya laktosfria mjölk i fjol. Lanseringen skedde tillsammans med en powerballad på Youtube, insjungen av elva norrländska mjölkbönder i Umeåstudion Second Home.

Videon blev snabbt en hit. Men själva mjölken drabbades i somras av ett haveri. "När min fru skulle dricka av den nästa dag smakade den uppriktigt sagt fan", skriver en anmälare till Livsmedelsverket, som hade köpt mjölken på Ica Kvantum i Luleå den 5 juli.

"Den brände på tungan och luktade i det närmaste avföring", fortsätter anmälaren.

Livsmedelsverket griper in

Trots att det är mitt i semestern tar Livsmedelsverket anmälan på allvar. På myndighetsspråk benämns anmälarens lukt- och smakupplevelse som "avvikande" och tre dagar efter att anmälan kommit in görs en inspektion hos Norrmejerier.

Av kontrollrapporten framgår att Norrmejerier hittat jäst- och mjölksyrabakterier i mjölken, något som orsakats av att förpackningsmaskinen också används till yoghurt. Prover har skickats till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som hittar den ofarliga bakterien Lelliottia amnigena.

Av rapporten framgår också att Norrmejerier anlitat en expert från Tetra Pak som har hjälpt företaget att hitta fel i systemet och att Norrmejerier hädanefter ska följa de rekommendationer som experten lämnat. Med detta avslutar Livsmedelsverket ärendet.

Fått ersättning

För ATL uppger nu Norrmejerier att fler konsumenter drabbades av den dåliga mjölken och att de som kontaktat bolaget fått ersättning.

- När det blir kvalitetsproblem på färska produkter, så kan de tyvärr hinna nå ut till konsument innan felet upptäcks, säger Mariann Holmberg som är kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

- Därför är vi väldigt måna om att få in reklamationer. Ju fortare vi får in dem ju fortare kan vi åtgärda problemen, säger Mariann Holmberg.

I normala fall är den nya laktosfria mjölken enligt Norrmejerier välsmakande och har enligt bolaget tagits fram efter ett smaktest med norrlänningar. Den gamla laktosfria mjölken ska däremot ha smakat för sött, rentutav "äckligt" enligt powerballaden från Norrmejerier.

LÄS MER: Sjungande mjölkbönder hoppas på viral succé