facebooktwittermail d

Angrepp på stående skog i östra Svealand

Trots varmt väder minskar fångsterna av granbarkborre, förutom i norr.

I norr ökade fångsterna av granbarkborre på sina håll i förra veckan, samtidigt som de minskade i söder.
I norr ökade fångsterna av granbarkborre på sina håll i förra veckan, samtidigt som de minskade i söder. FOTO: SKOGSSTYRELSEN/ANNA CEDERHOLM

Trots fortsatt varmt väder gick fångsterna av granbarkborre i Skogsstyrelsens och skogsbrukets övervakningsfällor ned något under förra veckan. Undantaget är norra Sverige med ökningar på sina håll och jämförelsevis stora fångster i Umeå, Torpshammar och Orsa.

Från framför allt östra Svealand kommer rapporter om angrepp på stående skog, och Skogsstyrelsen betonar därför att det är viktigt att skogsägare inspekterar sina skogar efter nya angrepp och upparbetar vindfällen. Senaste tidens blåst och åska har också medfört att det tillkommit nya vindfällen i skogen på vissa håll.

Enligt Skogsstyrelsen är det i regel kontraproduktivt ur bekämpningssynpunkt att avverka granar som angreps förra året. Även om träden tidigare innehållit övervintrade granbarkborrar i barken så finns det inte längre några granbarkborrar kvar i dem när årets huvudsvärmning nu kulminerat. 

Orter med flest fångade granbarkborrar vecka 25:

Kungsör, Västmanland: 2 500

Ljungsbro, Östergötland: 2 166

Vissefjärda, Kalmar: 2 000

Åseda, Kronoberg: 1 950

Torpshammar/Kälen, Västernorrland: 1 866

Aneby, Jönköping:1 800

Nykvarn, Södermanland: 1 800

Orsa, Dalarna:1 666

Umeå, Västerbotten: 1 666

Lagan, Kronoberg: 1 600