facebooktwittermail d

Änglavakt när knutkorset gick av

Det var första dagen på sommarjobbet för 17-årige Rickard Didriksson. Han hade kört transport i flera mil och hade inte långt kvar när det small till i midjan på den tioåriga Valtran. När han försökte bromsa fick ekipaget sladd och välte. Tack vare bältet klarade han sig med ett blåmärke på axeln och stela muskler.

Rickard klarade sig med bara ett blåmärke.
Rickard klarade sig med bara ett blåmärke. FOTO: MARI NÄLSÉN

Rickard Didriksson är uppvuxen på lantgård och pluggar till skogsmaskinsförare på Södra Viken i Sunne. Under somrarna kör han entreprenad på F-skatt. Han satt i Niklas Lundstens Valtra XM 150 från 2007 och hade hämtat en balkärra på tolv meter i grannkommunen. Klockan var halv nio på morgonen när han kom upp på toppen av en lång backe.

– Jag släppte gasen på traktorn och började rulla utför, kände hur balvagnen tryckte på. Plötsligt small det till i midjan och motorbromsen försvann.

Det rullade allt fortare och hastighetsmätaren visade att ekipaget dundrade nedför backen i 65 kilometer i timmen samtidigt som han kände att det började wobbla fram och tillbaka över vägen.

– Förmodligen kopplade jag ur och bromsade hårt, fick sladd och for rakt mot diket och traktorn välte när ena framhjulet krängde av. Jag han bara tänka att det här går åt skogen.

FOTO: NIKLAS LUNDSTEN

Bara ett blåmärke

Det gjorde det, med traktorn. Mirakulöst klarade sig Rickard med ett blåmärke på axeln och kunde hoppa oskadd ur den trasiga framrutan. Han satt bältad och hörselkåporna tog hela smällen när de slog i radion.

– Alla knapparna på radion är borta.

Även balvagnen klarade sig nästan helt utan skador.

Knutkorset helt av

Men Valtrans hela hytt krossades, liksom alla rutor, båda framskärmarna, framdäcken och fälgarna. Orsaken var, visade det sig, att knutkorset i midjan på traktorn gått helt av.

Traktorn välte där ena framhjulet krängde av.
Traktorn välte där ena framhjulet krängde av. FOTO: RICKARD DIDRIKSSON

Ägaren till traktorn, Niklas Lundsten, driver lantbruk men har också en stor turismverksamhet och kör inget av vallskörden på egen hand. Han har bara en traktor till allt och hade valt en midjestyrd just på grund av dess smidighet.

– Men det gör att den kanske inte har de bästa vägegenskaperna vid transport, säger han.

Får bli lånetraktor

Han är dock mycket nöjd med bemötandet han fått av Länsförsäkringar som ordnade med ett skadenummer på några minuter och ringde assistanskåren. Inom ett par timmar var traktorn bärgad och transporterad till Lantmännen maskin i Karlstad. Eftersom den är tio år gammal, såpass skadad och har en driftstid på över 11 000 timmar tror inte Niklas Lundsten att man bryr sig om att försöka laga den.

– Jag kommer att få en lånetraktor nu ett tag så får vi se vad som händer med den gamla, säger han.

Knutkorset hade gått av på den tio år gamla Valtran.
Knutkorset hade gått av på den tio år gamla Valtran. FOTO: NIKLAS LUNDSTEN

PREMIUM En olycka kan fälla friheten

LÄS OCKSÅ: Jagad av björn - räddad av traktor

LÄS MER: Traktorkartan - så många traktorer registrerades i ditt län

Hela hytten krossades.
Hela hytten krossades. FOTO: NIKLAS LUNDSTEN