facebooktwittermail d

Ånge skog sålt för 72,5 miljoner

Avtalet för den stora skogsaffären tecknades förra veckan och det stod då klart att Ånge skog på 867 hektar säljs för 566 kronor kubiken.

– Alla inblandade är mycket nöjda, säger mäklare Viktor Danielsson.

FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Ånges produktiva skogsmark utgör drygt 804 hektar och det totala virkesförrådet uppgår till drygt 128 000 m3sk. Marken beskrivs som en mycket välskött skogsfastighet och är belägen cirka tio mil väster om Sundsvall.

Köparen av den stora skogsaffären är ett fastighetsbolag från Falun som sedan tidigare äger skog i Bergslagen och Jämtland.

Vill köpa mer skog

– Vi vill äga det långsiktigt och ser skog som ett bra investeringsalternativ, säger Mats Sonehag, vd för holdingbolaget Sparta Operation och Masmästaren Fastigheter i Falun, till Sundsvalls Tidning.

Den enda byggnad som finns på marken är en liten jaktkoja.

FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Jakten i området karaktäriseras av älg samt kronhjort och björn. Enligt Mats Sonehag kommer marken inte arrenderas ut för jakt utan de själva kommer jaga i området.

– Vi har kommit dit för att stanna och ser gärna att vi kan köpa mer skog i trakterna kring Ånge framöver.

Högt kubikmeterpris

FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Säljare av Ånge skog är familjeföretaget AB Hvalfisken som har sitt säte i Norrköping.

– Köparen förvärvar mycket fina skogar som växer så att det knakar och vi har fått ett anmärkningsvärt högt och fint kubikmeterpris, säger Jonas Wahlström, ägare AB Hvalfisken, till Sundsvalls Tidning.

Företaget har under två år sålt skogar i både Sverige och Baltikum och försäljningen av Ånge skog var en del av en större neddragning. Wahlström äger fortfarande ungefär 4 000 hektar i Ånge och har inga planer på att sälja den egendomen.

Steg i pris

Affären har skötts av mäklarfirman Karl Danielsson Egendomar. Viktor Danielsson som varit ansvarig mäklare är också väldigt nöjd med affären som enligt honom haft många intressenter.

– Precis som med alla Hvalfiskens skogar är det mycket välskött. Både köpare och säljare är väldigt bra att ha att göra med, så det har varit kul, säger han till ATL.

I ATL:s lista över landets dyraste lantbruksfastigheter tidigare i juli kunde vi hitta Ånge skog på en tredje plats – då för 67,5 miljoner.

”För högt utgångspris”

– De flesta som varit med i processen tyckte att det var ett alldeles för högt utgångspris men vi var övertygade om att intresset ändå skulle vara stort, säger Viktor Danielsson.

Priset steg och avtalet som nu är tecknat ligger på 72,5 miljoner kronor.

Nu återstår bara att länsstyrelsen och Jordbruksverket ska bevilja förvärvstillstånd för att köpet ska bli juridiskt bindande, något som beräknas ske i augusti.