facebooktwittermail d

Lättnader i strandskydd för landsbygden

"Dagens strandskyddsregler är inte anpassade till våra landsändars olika behov och förutsättningar", säger stadsminister Stefan Löfven.

FOTO: MOSTPHOTOS

Socialdemokraterna går ut med förslag om ändringar i strandskyddet. Ändringarna ska gynna landsbygdsutvecklingen och ge större möjligheter att bygga strandnära på landsbygden.

– I dag är det ofta svårare att få bygglov vid Arjeplogs över 8000 sjöar än vad det är i tätbebyggda områden. Det är inte rimligt. Det här är en rättvisefråga som handlar om att hela Sverige ska leva och utvecklas, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Prioriterar glesbygd

Förändringen ska göra att man i strandskyddet tar hänsyn till områdets tillgång på stränder befolkningstäthet och exploateringstryck. Man vill framför allt prioritera Norrlands inland och glesbygdskommuner i Syd- och Mellansverige som har ett stort antal sjöar.

– Det behövs hus, jobb och tillväxt i attraktiva lägen på landsbygden och det kan vi bidra till utan att allmänheten stängs ute från stränderna, säger statsminister Stefan Löfven i perssmeddelandet.

Samtidigt vill man stärka skyddet och tillgången på obrutna stränder, i områden där stränderna är utbrett exploaterade. Det handlar till exempel om Sydsveriges kuster som Bohuslän och Göteborgs skärgård, Hallands och Skånes strandlinjer, Öland och Gotland, Sankt Annas Skärgård, Stockholms skärgård och Roslagskusten.