facebooktwittermail d

”Gården var den danske statsministerns politiska utgångspunkt”

Första delen i tidigare danske statsminister Anders Fogh Rasmussens memoarer har kommit. Mathias Bred har läst.

Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen, bondsonen som blev statsminister i Danmark. Nu bokaktuell med första delen av sina memoarer. FOTO: JACK MIKRUT/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

SVT sände för några år sedan programserien Toppmötet där Fredrik Reinfeldt fick intervjua internationellt kända politiker. Ett avsnitt som fick mycket uppmärksamhet var mötet med Anders Fogh Rasmussen, Danmarks statsminister 2001-2009, och generalsekreterare för Nato 2009-2014.

Fogh Rasmussen ifrågasatte under samtalet Reinfeldts strategi att isolera Sverigedemokraterna. Han menade att det både var principiellt fel sätt att agera i en demokrati, och att det var ett oklokt drag om man verkligen ville hejda SD:s framväxt.

Fogh Rasmussen spådde att SD i stället skulle växa. Klippet blev viralt och finns fortfarande att se på Youtube.

Skillnaderna som kom i dager var intressanta eftersom Fogh Rasmussen och Reinfeldt egentligen ledde två systerpartier. Det danska Vanstre är trots namnet också ett liberalkonservativt parti.

Men medan de svenska Moderaterna under 1990- och 2000-talen slog in på en radikal liberal linje gjorde Fogh Rasmussen i Danmark tvärt om. Han ledde en koalitionsregering med de Konservativa, som också byggde på parlamentariskt stöd från Dansk Folkeparti. Där inledde han en högersväng inom flera samhällsområden.

Den danska nationen sågs som ett positivt arv som skulle föras vidare. De skilda vägvalen gör att Sverige och Danmark idag är två länder som liknar varandra betydligt mindre än under efterkrigstiden.

Nu har första delen i Anders Fogh Rasmussens memoarer kommit. Den heter Att traede i karaktaer, vilket är ett citat av Kirkegard, och den handlar om Fogh Rasmussens uppväxt och väg in i politiken.

Vad man som svensk läsare snabbt lär sig är att om vi ofta talar om en stad-land-konflikt i Sverige finns det i Danmark ett ännu starkare spänningsförhållande mellan å ena sidan det provinsiella Danmark med landsbygden, byarna och småstäderna, och å andra sidan storstaden – Köpenhamn.

Fogh Rasmussen kommer från den förra världen och växer upp på en bondgård nära Grenå på Jylland. Korta skoldagar varvas med hårt arbete på gården. Hans tidigaste barndomsminnen är från pappans traktor, och de första hundra sidorna av självbiografin har många episoder som handlar om skörd, tröskande, rovor och betor.

När Fogh Rasmussens far så småningom intervjuades i dansk tv sedan sonen blivit statsminister tårades hans ögon vid ett ämne. Han var rädd för att han tvingat barnen att arbeta för hårt. Däremot blev han stolt när han får höra att äldre bybor minns hans söner för att de alltid var artiga mot vuxna.

Bondgården är inte bara en praktisk uppväxtmiljö för Fogh Rasmussen. Gården, och småsamhället omkring, blir till hans politiska utgångspunkt. Ett av hans första politiska minnen är till exempel filmen Kongen Bod från 1938. Den handlar om en bondby vid tiden för ståndssamhällets avskaffande i slutet av 1700-talet och om hur bönderna måste samarbeta för att göra sig mer fria som individer.

Det är en väldigt dansk form av agrar liberalism som Fogh Rasmussen träder in i. Vid sidan av Kirkegard är Grundvig den stora förgrundsfiguren.

Den liberala bonderörelsens idéer fick ett uppsving när 1960-talets rationaliseringsiver drabbade danskt jordbruk. Den feodala tiden var inte längre bort än att de nya direktiven väckte minnen av ett tidigare överhetssamhälle. Det skapade ett motstånd och när Fogh Rasmussen så småningom börjar den långa vägen till den politiska toppen är det inte för att modernisera Danmark utan för att bevara det jordbrukssamhälle i vilket han vuxit upp, och som han känner tacksamhet till.

Detta ger ytterligare bakgrund till det berömda mötet i SVT. Det skiljer visserligen bara tio år mellan bondpojken Anders Fogh Rasmussen och den välbärgade förortskillen Fredrik Reinfeldt. Men deras uppväxter känns som hämtade från helt olika tidsepoker.

Att traede i karaekter ger intressanta insikter i dansk politik och samhällsliv. Den är skriven på en lättläst danska som inte bör avskräcka politiskt intresserade läsare i Sverige. Den blir till ett kikhål in i dansk politik och ger många aha-upplevelser och insikter om skillnader och likheter mellan våra länder.

Mathias Bred
opinionsjournalist och politisk redaktör på Svenska Nyhetsbyrån.