facebooktwittermail

Brist på ammor till moderlösa föl

På Föl- och ammajouren märks det att fölningssäsongen börjar komma i gång hos svenska uppfödare.

FOTO: MOSTPHOTOS

– Just nu har vi behov av ammor, säger Henrik Hult, eldsjäl och ansvarig för Föl- och ammajouren.

Han menar att det är vanligare att man hör av sig till jouren när man har ett föl som behöver amma, än när man har ett sto som kan ställa upp.

– Än så länge är det ganska lugnt, säger

Den här säsongen är journumret öppet dygnet runt för både den med föl i behov av amma och den som har sto som förlorat sitt föl.

– Det är ju i början av säsongen, i går hade vi tre-fyra samtal, säger han.

Bland annat Husaby Veterinärklinik har i veckan gått ut och efterfrågat amma till ett föl som var intaget på kliniken. Där fick man tag på amma efter bara några timmar och kunde avblåsa sökandet.

FOTO: MOSTPHOTOS

Svårt med avstånd

– Det senaste fallet var i går, då hade vi både ett föl som förlorat sin mamma och ett sto som förlorat sitt föl, men den ena var i Skåne och den andra i Mellansverige, så det blev för stort avstånd, säger Henrik Hult.

Med facebook har det blivit mycket lättare att snabbt annonsera både tillgång och behov. Denna typ av annonser delas ofta och gärna vilket gör att man snabbt kan nå ut till väldigt många. Men det medför också att det kan vara svårare för amma och föl att hitta varandra eftersom det finns så oändligt många hästgrupper.

Föl- och ammajouren är specialiserade och samordnande för hela landet, så även om man lägger ut i sociala medier är det smart att även ringa dem, så når man ut från flera håll.

"Föl- och ammajouren är kostnadsfri och öppen för alla raser. Systemet bygger på att alla landets uppfödare, oavsett ras och inriktning, anmäler de ston som kan stå till förfogande som ammor. Ett sto som förlorat sitt föl strax efter fölningen kan rädda livet på ett föl som blivit moderlöst!! Vid ett sådant tillfälle spelar rasen mindre roll." Skriver ASVT, Avelsföreningen för den Svenska Varmblodiga Travhästen på sin sida.

Föl- och Ammajouren

Under fölningssäsongen finns den ideella jouren som stöd och hjälp om det skulle gå fel i samband med fölning och sto och/eller föl dör.

Föl- och ammajouren är öppen mellan mitten av februari och mitten av augusti.

Jouren är ett samarbete mellan Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH), Svenska Hästavelsförbundet (SH) och Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF).

Det är Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) som har huvudansvaret för föl- och ammajouren.

Eldsjälen Henrik Hult håller i verksamheten och gör omfattande ideellt arbete.

För sitt arbete utsågs Henrik Hult till Djurens Hjälte 2006 av Agria.