facebooktwittermail

Ålö lanserar nytt redskapsfäste

Quicke/Ålö släpper nu vad de kallar för världens största frontlastare och introducerar samtidigt ett nytt redskapsfäste som ska matcha lastaren.

- I takt med att traktorerna blir större och större så måste man ha något som är grövre, säger Urban Hadarsson, försäljnings- och marknadsdirektör på Ålö.

Större huvar


För de stora traktorerna på 200 hästkrafter och däröver har det egentligen inte funnits frontlastare som passat och varit kraftiga nog att hantera motorstyrkan.

Förutom att större traktorer generellt blir vanligare växer också måtten på motorhuvarna i och med de nya miljöreglerna. När motorerna anpassas till utsläppskraven enligt Steg 3b (Tier 4 i Nordamerika) är det fler komponenter som ska få plats under huven. Därmed påverkas också storleken på lastaren.

Till nya jättelastaren Quicke Q98 har man även tagit fram en ny typ av redskapsfäste som är kraftigare än den vanliga eurostandarden. För att ge bättre stabilitet i sidled är fästet bredare och krokarna på redskapen sitter längre i sär. Man har också gjort låstapparna kraftigare för att tåla mera påfrestning. Men de gamla låstapparna för eurostandarden finns kvar.

Heavy Duty


- Så man kan alltså använda redskap med vanlig eurostandard, men det är framför allt när man använder skopor och får belastning på tappen som man vill ha lite mera att köra med.
Det nya, kraftigare redskapsfästet kallar man för Euro/Ålö HD, där HD står för Heavy Duty.

Ålö släpper en rad skopor för det nya fästet där den största är på 1,83 kubikmeter.

Q98-lastaren går att beställa nu och släpps under första kvartalet. Beroende på utrustningsnivå ligger priset på 110 000-130 000 kronor inklusive anfästning mot traktor och hydraulsats. Hans Dahlgren