facebooktwittermail

Finländsk kamp om stenarna på åkern

Hörby

Stenplockarna blir större och mer avancerade.

– Det blir väldigt snyggt när det är färdigt, och det är det vi är ute efter, säger Krister Olofsson, som köpt en Elho Scorpio 550.

Stenplockaren Scorpio 550 rensar fältet från ytsten mellan 40 och 400 millimeter i diameter. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Det skramlar rejält när strängläggarna i maklig takt räfsar ihop stenar mot mitten där de kastas upp i baljan.

– Det går inte så jättesnabbt, men kör man snabbare så blir det inte samma resultat, säger Ludvig Vinkvist, om hastigheten på tre, fyra kilometer i timmen.

Sten är främst ett problem i potatisåkrar, där man inte vill ha upp sten i upptagaren. Men även kultivatorer tar stryk trots stenutlösare. Och dagens skördemaskiner vill man heller inte köra i sten.

– Jag kan hämta den skörd som är väldigt nära marken. Men framför allt ger det mindre slitage och i stort sett inga skador i maskinerna, säger Krister Olofsson, som för dagen plockar sten inför potatissättning i Hörby.

Det finns ett antal märken och modeller på marknaden, men finska maskiner tycks vara marknadsledande när det gäller att plocka ytlig sten.

FOTO: TORBJÖRN ESPING

Det är Kivi-Pekka och Scorpio, samt danska Kongskilde, också den med finskt ursprung i Juko.

Kongskildes stenröjare Stonebear har en arbetsbredd på 4 eller 5,2 meter. Kivi-Pekka från Pel Tuote finns i arbetsbredder från 4 till 7 meter. Sjumetersmaskinen lanserades förra året, och de två första har levererats till Sverige i år.

– Det känns som det är ett segment som växer litegrand, med sjumetrarna ser vi ett ökat intresse, säger Johan Schols på återförsäljaren Trejon.

Han framhåller Kivi-Pekkas robusta och mekaniska konstruktion där rotorerna på armarna drivs med hjälp av kraftuttaget på traktorn.

– Det behövs en tuff maskin för att klara av hårda stenar och även enkelheten i konstruktionen är att föredra, säger Johan Schols.

Lastmaskinen får gå i skytteltrafik med stenarna från stenplockaren Scorpio 550. FOTO: TORBJÖRN ESPING

För några år sen utmanades röda Kongskilde och gröna Kivi-Pekka av gula Scorpio från Elho. Elho finns än så länge bara i en bredd, 5,5 meter. Men uppges sälja bra.

– Utan att ge några siffror vill jag säga att vi har lett marknaden de senaste tre åren, åtminstone i de nordiska länderna, säger Jens Mattbäck som ansvarar för försäljningen i Skandinavien.

Scorpio driver allt med hydraulik

Det finns ingen bra statistik över försäljningen av stenplockare. Lantmännen hävdar att det är Kongskilde som säljer bäst.

– Vi vill påstå att med det antal Kongskilde maskiner vi säljer är vi marknadsledare, säger Ingvar Mårtensson på Lantmännen Maskin.

Ludvig Vinkvist och hans farbror Krister Olofsson tittar på en film där man inte kan höra någon stenutlösning längre. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Till skillnad från Kivi-Pekka och Kongskilde har Scorpio valt driva allt med hydraulik från hydraulikuttagen på traktorn.

– Det passar bra för en stenplockare där det finns mycket stötar som ge ojämn belastning. Och det är en stor fördel att man kan reversera rotorn om det kör fast, säger Jens Mattbäck.

Scorpio har också synliga hydraulkolvar som indikerar hur hårt maskinen arbetar, och gör att man kan undvika att överbelasta maskinen. Och en teleskopisk dragbom som gör att maskinen automatiskt lyfts om man kör på en markfast sten.

Stenplockarna körs normalt efter en harvning inför sådden. I Kanade är det vanligt att man använder stenplockaren för att plocka sten i stubben på hösten. I och med att maskinen går några centimeter ned i jorden blir det också en jordbearbetning.

Stenplockarna utvecklas enligt tre linjer. De får större arbetsbredder för att öka effektiviteten. Tillverkarna jobbar också för att minska slitaget på tinnarna på strängläggarrotorn och pinnarna i lyfttrumman. Och se till att tipphöjden är så hög att det går att tippa över i stora moderna vagnar.

En faktor som klart begränsar timmarna är att fältet måste vara torrt så att det inte kommer med för mycket matjord.

– Nabbarna på däcken ska vara torra och det ska inte fastna i skorna när man går i det, säger Krister Olofsson.

Stenplockarkampen

Kivi-Pekka 7

Tillverkare: Pel Tuote

Återförsäljare: Trejon

Arbetsbredd: 7 m

Vikt: 6,5 t

Stenstorlek: 25-300 mm

Stenbehållare: 3 m3

Tipphöjd: 290 cm

Drivning: Mekanisk

Stenplockaren Kivi-Pekka har upp till sju meters arbetsbredd. FOTO: PEL TOUTE

Scorpio 550

Tillverkare: Elho

Återförsäljare: Massey Ferguson

Arbetsbredd: 5,5 m

Vikt: 6,6 t

Stenstorlek: 40-400 mm

Stenbehållare: 2 m3

Tipphöjd: 270 cm

Drivning: Hydraulisk

Kongskilde SB 5200

Tillverkare: Kongskilde

Återförsäljare: Lantmännen

Arbetsbredd: 5,2 m

Vikt: 3,62 t

Stenstorlek: 28-300 mm

Stenbehållare: 1,8 m3

Tipphöjd: 230 cm

Drivning: Mekanisk