facebooktwittermail d

Allt mindre salmonella i danskt nötkött

Den danska kött- och mjölkproduktionen verkar ha fått bukt på problemen med salmonella. När nya siffror presenterades av SEGES visar det sig att nivån är den lägsta uppmätta någonsin.

Målet är att 2016 de danska nötdjursgårdarna ska vara helt salmonellafria under 2016. Och utvecklingen är på rätt väg visar statistik från lantbruksorganisationen SEGES.

När kampen mot salmonella startade 2007 var 15,7 procent av mjölkgårdarna drabbade och vid millennieskiftet så många som 25 procent.

När de nya siffrorna för 2014 kommit visar det sig att den siffran är nere på 6,3 procent.

För nötköttgårdarna är siffran ännu lägre, under 3 procent.

"Det är en mycket positiv utveckling när andelen salmonellasmittade bestånd har sjunkit till de lägsta nivåerna någonsin, och det går fortsatt neråt. Det låter bestämt som om handlingsplanen har gett resultat" säger specialkonsulent och veterinär Erik Rattenborg, SEGES i ett pressmeddelande.