facebooktwittermail d

Allt fler stämmer Monsanto

Allt fler stämmer Monsanto efter domen om att företaget ska betala skadestånd till en cancersjuk vaktmästare i USA.

Den cancersjuke skolvaktmästaren spred regelbundet Roundup som innehåller glyfosat.
Den cancersjuke skolvaktmästaren spred regelbundet Roundup som innehåller glyfosat. FOTO: MOSTPHOTOS

Monsanto, som numera ägs av den tyska kemijätten Bayer, har fått allt fler stämningar på halsen på grund av ogräsmedlet Roundup, skriver Omni Ekonomi som hänvisar till Wall Street Journal.

Enligt Bayers kvartalsrapport har nu 9 300 stämt bolaget, att jämföra med 8 700 i augusti. Det var i augusti som Monsanto dömdes att betala skadestånd på över två miljarder kronor till en döende man i San Francisco som fått cancer efter att ha använt Roundup.

Den 46-årige mannen arbetade som skolvaktmästare och spred regelbundet Roundup som innehåller glyfosat. Juryn tog inte ställning till om det var Roundup som orsakade mannens cancer, utan huruvida Monsanto medvetet undanhöll information om att Roundup kan vara hälsovådligt.

Bayer vidhåller att glyfosat är säkert att använda och menar att vaktmästarfallet inte är prejudicerande.

Ifrågasättandet av glyfosat startade på allvar 2015 då WHO kom fram till att ämnet kan orsaka cancer – något som dock motsagts av EU:s kemikaliemyndighet och myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA. EU har tillåtit fortsatt användning av glyfosat under en femårsperiod. Men både Tyskland och Frankrike vill fasa ut medlet inom tre år.