facebooktwittermail

Allt fler redskap på larvfötter

Det dyker nu upp flera radiostyrda redskapsbärare på larvfötter. En praktisk maskin för den modige entreprenören.

Användningsområdena är många och varieras genom att byta redskap på maskinen.

Ett redskap är slagklippen som kan användas för att röja upp i parkmiljöer eller andra grönytor. Maskinerna är väl lämpade att användas på lutande ytor eftersom tyngdpunkten är låg. Att röja i sluttningar är dessutom påfrestande för personal om det ska göras manuellt.

Många gånger handlar det om att komma undan riskabla moment när dessa maskiner används. Man slipper exempelvis långsamtgående fordon och varningsbilar vid arbete intill motorvägar och kan stå på tryggt avstånd från trafiken med den trådlösa styrningen.

-Vi har också fått förfrågan om att använda den som snöslunga för att ta bort snö från industrihustak, säger Michael Hansen på IH Maskiner i Eksjö som säljer italienska Rotairs Speedy Cutter.

-I Danmark har vi sålt några till kommun- och parkförvaltningar, säger han.

Förutom snöslunga och slagklipp finns exempelvis aggregat för stubbfräs och gräsklippare att köpa. Den har också en hydraulik som klarar att driva externa redskap.

-Den kan till och med driva en hydraulhammare, säger Michael Hansen.

Ytterligare en liknande produkt kommer från Italien. Energreens Robogreen kommer att lanseras under våren i Sverige av AB G Alexandersson, som visar den på Maskinexpo i maj.

Medan Speedycutter väger drygt 500 kilo är Robogreen dubbelt så tung. Båda maskinerna har hydrostatisk drift. Robogreen har lite högre maxhastighet, 7 kilometer i timmen, medan Speedycutter maxar omkring 5 kilometer i timmen. Hans Dahlgren