facebooktwittermail d

Alliansen drar tillbaka hotet om misstroendevotum

Alliansen backar nu från hotet om misstroendevotum mot regeringen. Detta sedan finansminister Magdalena Andersson meddelat att regeringen drar tillbaka två av de kritiserade skatteförslagen. Det rapporterar TT.

Finansminister Magdalena Andersson drar tillbaka två av de kritiserade skatteförslagen.
Finansminister Magdalena Andersson drar tillbaka två av de kritiserade skatteförslagen. FOTO: ANN LIND N

Hotet om misstroendevotum har hängt över regeringen hela sommaren. Två ministrar valde att lämna sina poster efter IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Men Alliansen lät sig inte bevekas efter att statsminister Stefan Lövfen bildat en ny regering. De skatteförslag som regeringen presenterat, det vill säga nya regler för delägare i fåmansbolag och att fler ska betala statlig inkomstskatt och högre flygskatt, skulle leda till att Alliansen ändå skulle rikta ett misstroendevotum mot regeringen.

LÄS MER: Ny infrastrukturminister utsedd

Inget underlag

Nu bedömer finansminister Magdalena Andersson att det inte finns något underlag i riksdagen för att driva igenom de kritiserade skatteförslagen. Man väljer nu därför att dra till förslaget om nya regler för delägare i fåmansbolag och att fler ska betala statlig inkomstskatt.

Enligt uppgifter till TT säger Magdalena Andersson att regeringen inte vill delta i den politiska cirkus som de borgerliga partierna och SD ägnat sig åt.

Ändrar förslaget om flygskatt

När det gäller flygskatten ändrar regeringen sitt ursprungliga förslag. I det skulle flygresor få en avgift på 80, 280 respektive 430 kronor beroende på det är inrikes eller utrikes resa. Nu sänker regeringen avgifterna till 60, 250 och 400 kronor.

Från Alliansens sida ser man regeringens kursändring som en framgång och slår fast att man inte kommer att väcka ett misstroendevotum.