facebooktwittermail d

Än kan veteranerna

Oppeby Säteri

Startfältet med veteranplöjare är rekordstort när SM avgörs. Här mullrar klassiker som Munktells 22, Ferguson 35, Victor och Boxer.

Årets startfält med veterantraktor i SM i plöjning på Oppeby Säteri i Södermanland var rekordstort. Hela 39 plöjare har antagit utmaningen att bli Sveriges bäste veteran. 

Startskottet har gått! SM-debutanten Simon Persson från Värmland smyger iväg spikrakt med sin IH B614. Den engelska traktorn är från 1964 och den tvåskäriga plogen är även den en IH.
Startskottet har gått! SM-debutanten Simon Persson från Värmland smyger iväg spikrakt med sin IH B614. Den engelska traktorn är från 1964 och den tvåskäriga plogen är även den en IH. FOTO: KENNETH FRANSSON

För den publik som är intresserad av gamla traktorer i hårt arbete är detta himmelriket. Dunket från de svenska tvåcylindriga BM-tändkulorna blandas med John Deeres tvåcylindriga musik, spinnande amerikanska IH-motorer och BM Volvos legender Victor och Boxer.

Maths Torstensson, från Norra Älvsborg, har byggt hydraulsystem och hydraularmar på den gamla BM 21:an. Nu kan han tävla mot de burna plogarna. Modell 21 var sista tändkuletraktorn från BM i Eskilstuna.
Maths Torstensson, från Norra Älvsborg, har byggt hydraulsystem och hydraularmar på den gamla BM 21:an. Nu kan han tävla mot de burna plogarna. Modell 21 var sista tändkuletraktorn från BM i Eskilstuna. FOTO: KENNETH FRANSSON

Ett lätt regn sprider sig över finaldagen och spänningen är stor när startfältet rullar ut. Tävlingens äldsta maskin Munktells 22 från 1928 är inte på morgonhumör utan stannar hela tiden. Men Birger Eklund från Västmanland lyckas med hårt slit och lite hjälp få fart på dubbelkulan. Modell 22 lanserades i Eskilstuna för exakt 100 år sedan så det är unikt att se en så gammal traktor plöja.

I det ostadiga vädret är det många som kör med järnhjul. Dan Andersson, Norra Älvsborg, rattar en fantastisk Fordson Major som är helt järnskodd. Den här traktorn kallades Höglund på sin tid och här på SM drar den en bogserad tvåskärig IH Little Genius-plog.

BM 20 med Överums plog och båda är från 1950. Detta var storgårdarnas favoriter på sin tid. Förare är Karl-Inge Pihl från Kalmar län och han är debutant i SM.
BM 20 med Överums plog och båda är från 1950. Detta var storgårdarnas favoriter på sin tid. Förare är Karl-Inge Pihl från Kalmar län och han är debutant i SM. FOTO: KENNETH FRANSSON
Munktells 25 från 1938 och Överums plog från 1949! Mer svenskt än så här kan det inte bli. Yngve Palmkvist, 85 år, har allt i topptrim. Nu ska det plöjas!
Munktells 25 från 1938 och Överums plog från 1949! Mer svenskt än så här kan det inte bli. Yngve Palmkvist, 85 år, har allt i topptrim. Nu ska det plöjas! FOTO: KENNETH FRANSSON

Många av veterantraktorerna är underbart renoverade och från Östergötland kommer Johan Gustafsson.

– Den här Volvo T43 Hesselmannen har jag renoverat i vinter för att kunna plöja med nu, berättar han glatt.

Traktorn byggdes 1944 och den fina men komplicerade motorn fick snabbt smeknamnet Trasselman. I dag går motorn däremot perfekt.

Ebba Uleskog, 16 år, kör i juniorklassen i tegplöjning. Hon har lånat traktor och plog för att kunna tävla. Nu går hon på Stora Segerstad naturbrukscentrum och målet är att ta över gården hemma så småningom.
Ebba Uleskog, 16 år, kör i juniorklassen i tegplöjning. Hon har lånat traktor och plog för att kunna tävla. Nu går hon på Stora Segerstad naturbrukscentrum och målet är att ta över gården hemma så småningom. FOTO: KENNETH FRANSSON
Ebba Uleskog.
Ebba Uleskogs mål var att slå pappa Daniel. FOTO: KENNETH FRANSSON

Plöjning med veterantraktorer har sedan länge tagit över tävlingsplöjandet under SM-dagarna. Men det finns naturligtvis också skickliga teg- och växelplöjare på plats. I juniorklassen för tegplog kör Ebba Uleskog.

– Jag har lånat Valtratraktor och Kvernelandplog och det har väl gått så där. Mitt mål är att slå pappa, säger hon lite lurigt.

Nu är hennes far inte vem som helst utan Daniel Uleskog som deltagit i sex VM-tävlingar. Han vinner även seniorklassen i tegplog under SM-dagarna. I kampen mellan skolorna är det Munkagård Naturbruksgymnasium som tar hem guld. 

I klassen veterantraktor och buren plog, äldre än 1955, vinner titelförsvararen Krister Nilsson från Halland. Här fixar han till sista skäret på IH-plogen. Traktorn är BM 36 från 1952, det var det året BM kom med första dieseltraktorn.
I klassen veterantraktor och buren plog, äldre än 1955, vinner titelförsvararen Krister Nilsson från Halland. Här fixar han till sista skäret på IH-plogen. Traktorn är BM 36 från 1952, det året BM kom med första dieseltraktorn. FOTO: KENNETH FRANSSON
Det blir en förstaplats för Sture Thörner i den hårda klassen med bogserade plogar. Han kör BM 20 och IH Little Genius, båda från 1950. Han har kört fem SM och det här är första vinsten.
Det blir en förstaplats för Sture Thörner i den hårda klassen med bogserade plogar. Han kör BM 20 och IH Little Genius, båda från 1950. Han har kört fem SM och det här är första vinsten. FOTO: KENNETH FRANSSON

SM-segrarna 2021:

Veteran bogserad plog: Sture Thörner

Veteran buren plog -1955: Krister Nilsson

Veteran buren plog 1956-1964: Gert-Inge Magnusson

Tegplöjning, senior: Daniel Uleskog

Tegplöjning, junior: Ebba Uleskog            

Skol-SM: Munkagård Naturbruksgymnasium

Växelplöjning, senior:  Rolf Eliasson

Växelplöjning, junior: Rasmus Bolmgren      

Hästplöjning: Linus Elmelid

Det här är BM 230 Victor med IH S203H-plog. Torbjörn Pettersson från Östergötland gör en justering innan första draget. Den tvåcylindriga Victorn var på sin tid en otroligt uppskattad liten traktor.
Det här är BM 230 Victor med IH S203H-plog. Torbjörn Pettersson från Östergötland gör en justering innan första draget. Den tvåcylindriga Victorn var på sin tid en otroligt uppskattad liten traktor. FOTO: KENNETH FRANSSON
Dags att lägga upp ryggen! Dan Andersson gör en sista justering på sin IH Little Genius-plog. Traktorn är en Fordson Major Höglund och den går på fantastiska järnhjul.
Dags att lägga upp ryggen! Dan Andersson gör en sista justering på sin IH Little Genius-plog. Traktorn är en Fordson Major Höglund och den går på fantastiska järnhjul. FOTO: KENNETH FRANSSON
Birger Eklund kämpar med tävlingens äldsta traktor – Munktells typ 22. Den byggdes 1928 i Eskilstuna och har en tvåcylindrig tändkulemotor. Traktormodellen kom att bli Munktells första storsäljare och det byggdes 1 579 exemplar.
Birger Eklund kämpar med tävlingens äldsta traktor – Munktells typ 22. Den byggdes 1928 i Eskilstuna och har en tvåcylindrig tändkulemotor. Traktormodellen kom att bli Munktells första storsäljare och det byggdes 1 579 exemplar. FOTO: KENNETH FRANSSON
Cowboyen Erik Westerdahl rattar sin IH McCormick 10-20 från 1931. Plogen är den legendariska IH Little Genius från 1935. I bakgrunden kör Johan Gustafsson med sin Volvo T43 Hesselman.
Cowboyen Erik Westerdahl rattar sin IH McCormick 10-20 från 1931. Plogen är den legendariska IH Little Genius från 1935. I bakgrunden kör Johan Gustafsson med sin Volvo T43 Hesselman. FOTO: KENNETH FRANSSON
Detta är Grållens efterträdare, alltså Guldkalven, Ferguson FE35. Bertil Mattsson är med sina 86 år äldsta föraren i startfältet. Han har en Överumplog från 1952 och han placerar sig fyra.
Detta är Grållens efterträdare, alltså Guldkalven, Ferguson FE35. Bertil Mattsson är med sina 86 år äldsta föraren i startfältet. Han har en Överumplog från 1952 och han placerar sig fyra. FOTO: KENNETH FRANSSON