facebooktwittermail

Älgdrama avslutades med bedövning

Den riksbekanta älgkon Fabbe från Blekinge har kommit till sitt nya hem. Hon hittades i helgen, sövdes och transporterades till en älgpark i Räntemåla norr om Rödeby.

- Det gick odramatiskt till. Hon lade sig nästan direkt. Det är viktigt för att undvika stressymptom, berättar Karl-Göran Eriksson på Räntemåla gård för Blekinge Läns Tidning.

Det närmaste dygnet är känsligt och Fabbe måste nu få lugn och ro efter den omtumlande upplevelsen.

- Hon har visserligen fått en spruta till och är lite nerdrogad. Men hon verkar stabil, är pigg och vaken, säger Karl-Göran Eriksson.

Ogenerad besökare


Den oblyga älgen Fabbe började dyka upp i Rödebys trädgårdar för ett par år sedan och har sedan dess blivit en välkommen, men emellanåt närgången, gäst i Blekingemetropolen.

Allt från avlivning till omflyttning har diskuterats och många har engagerat sig i älgens öde - hon har bland annat fått en egen Facebookgrupp uppkallad efter sig.

För ett par veckor sedan gav länsstyrelsen tillstånd till skyddsjakt på den uppmärksammade älgen, för att kunna söva och flytta henne till Räntemåla.

Grundregeln i jaktlagstiftningen är att vilda djur ska vara kvar i naturen, men den här gången ansåg myndigheterna att det fanns skäl att göra ett undantag. ATL.nu