facebooktwittermail

Älgar kostar skogsägare miljarder

Jägarna skjuter färre älgar för att kompensera för vargens bytesjakt. Följden har blivit en större älgstam som kostar skogsägarna miljardbelopp varje år.

- Vi kan inte acceptera att vi ska ha en högre älgpopulation och därmed mer betesskador för att vi har en vargpopulation, säger Per Fenger Krog, regionchef på Stora Enso Skog, till Sveriges Radio Dalarna.

- Vi förlorar många, många miljoner mer än vad vi får tillbaka i form av jaktintäkter.

Vargen påverkar inte


Vargens inträde på arenan har inte påverkat nivån av älgskador på skogen. Enligt Skogsstyrelsen är betesskadorna lika omfattande i dag som för tio år sedan, något som kostar skogsägarna omkring 1,3 miljarder kronor årligen.

Skogsstyrelsen hävdar att jägarna avsiktligt skjuter färre älgar för att, på grund av vargarna, hålla älgstammen på en tillräckligt hög nivå.

- I och med att vargen tar en hel del älg så har man ju minskat avskjutningen för att kompensera uttaget som vargen har gjort. Och den där kompensationen kanske har blivit väl stor ibland också, säger Sverker Rosell, skötselspecialist vid Skogsstyrelsen i Karlstad, till radion.

Att jägarkåren kompenserar för vargens älgjakt är dock inget konstigt, anser Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet.

- Vi har sagt att alla får vara med och betala vad vargen kostar, säger han. ATL.nu