facebooktwittermail

Älgar hårt ansatta av älgflugor

Flera jägare i Småland vittnar om att älgar är hårt ansatta av älgflugor. Stora sjok av lossnande päls och hudsår har observerats på fällda djur.

Sedan 2015 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått allt fler rapporter om älgar, främst tjurar, som har angripits av hjortlusflugan, även kallad älgflugan.
Sedan 2015 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått allt fler rapporter om älgar, främst tjurar, som har angripits av hjortlusflugan, även kallad älgflugan. FOTO: SVA

Hjortlusflugan, även kallad älgflugan eller lusflugan, är en parasit som suger blod från hjortdjur. Den finns framför allt i södra och mellersta Sverige men har även observerats längre norrut.

Sedan 2015 har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått allt fler rapporter om älgar, främst tjurar, med stora sår på framför allt ryggen.

- Vi vet inte i vilken omfattning som lusen förekommer och gör skada, så det är svårt att säga om det är fråga om någon massförekomst. Vi har ingen generell övervakning av den, säger Erik Ågren som är viltpatolog på SVA.

Enligt Erik Ågren skulle det behövas mer forskning för att få veta var och i vilken omfattning som älgflugan förekommer. Hittills kan SVA bara luta sig mot de rapporter man får in från jägare.

- I år har vi till exempel fått rapporter om att Kalmarområdet är särskilt drabbat. Men om det bara är där är svårt att veta.

LÄS ÄVEN: Märklig älg fälld – är varken hona eller hane

Biter även människor

En älg kan ha tiotusentals älgflugor på kroppen. De angripna djuren tappar päls och får stora hudsår efter att ha drabbats av klåda av flugornas bett. Flugan kan driva en älg till så kraftig klåda att den sliter av sig pälsen med klövar och tänder.

Flugan biter även människor och somliga tycks vara mer utsatta än andra, enligt Erik Ågren som jämför med mygg som har en viss förkärlek för vissa individer framför andra.

Det bästa sättet att skydda sig är att ha heltäckande klädsel och mössa.

- Men älgflugan är bra på att klättra och ta sig innanför kläderna. Den sätter sig gärna i håret. Det gäller att ha vassa naglar för att få död på den, säger Erik Ågren.

LÄS OCKSÅ: Stenhård insekt plågar både älgar och människor

Fakta / Hjortlusflugan

Flugan har en mundel, försedd med små vassa tänder i spetsen, och kan på så sätt skära hål i värddjurets hud. Parasiten dricker därefter blod från såret.

Under september börjar flugorna svärma och söka ett värddjur. De landar på värddjuret, där de sliter av sig sina vingar för att sedan aldrig mer flyga. De kommer att övervintra och tillbringa resten av sina liv på värddjuret. Hjortlusflugan kan förekomma i mycket stort antal hos en älg (10 000-tals flugor) och bidra till hårlöshet.

Larvstadierna utvecklas i bakkroppen på honan, där de förpuppas. Hon släpper puppan framåt sommaren och dör. Pupporna ramlar ned på marken för att sedan kläckas under sensommaren.

Det är inte ovanligt att människor och hundar blir bitna av hjortlusflugor och orsaka hudinflammationer. Detta sker ofta under skogspromenader på hösten. Jägare blir ofta bitna under jaktsäsongen när de haft kontakt med hjortdjur. Flugan kan även landa på nötkreatur, hästar och får. Där kan den ta enstaka blodmål, men lämnar sedan djuren som inte är deras naturliga värddjur.

Källa: SVA