facebooktwittermail d

Aktivister inne på sju svenska grisgårdar

Djurrättsaktivister tog sig in på sju svenska grisgårdar natten mot söndag och sände direkt på Facebook.

– Det är väldigt obehagligt att utsättas för det här, säger Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare.

Arkivbild, grisen på bilden kommer inte från någon av gårdarna i artikeln.
Arkivbild, grisen på bilden kommer inte från någon av gårdarna i artikeln. FOTO: HANS DAHLGREN

Det är djurrättsgruppen ”Total insyn” som har tagit på sig aktionen och skriver att aktionen skedde på sju grisgårdar i Syd- och Mellansverige. Totalt var det 19 personer som tog sig in på gårdarna utan att behöva bryta upp några lås. Det gör utredningsarbetet svårare för polisen.

Hittills har några gårdar polisanmält intrången, enligt Sveriges Grisföretagare som har kontakt med de drabbade och som försöker ta reda på exakt vilka som drabbats.

– Det är förstås väldigt obehagligt att utsättas för det här. En del har insett att det har varit intrång först efter att vi kontaktat dem, säger Jeanette Elander som är ordförande för Sverige Grisföretagare.

– Vårt råd till alla är att låsa sina stallar. Då är det svårare att ta sig in och det går direkt att se om man haft intrång. Dessutom är straffen hårdare.

"Det är ett stort problem att dessa intrång inte medför strängare straff än böter på 1500 kr. Här måste till en förändring.", säger Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare.
"Det är ett stort problem att dessa intrång inte medför strängare straff än böter på 1500 kr. Här måste till en förändring.", säger Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare. FOTO: GRISFÖRETAGARNA

Oro för smitta

Margareta Åberg vid LRF Gris är särskilt upprörd över att intrången skett mitt under en pandemi.

– Det här är förskräckligt, och inte minst i coronatider. Att utsätta både djur och människor för risker på det här sättet är förfärligt.

Hon befarar att svenska grisföretagare behöver göra mer för att skydda sig från aktivister.

– Vi är väldigt öppna i Sverige och vill visa upp vår fina produktion. Men vi får snart börja göra som länder som England, Holland och Belgien där det finns stora bekymmer med djurrättsaktivister. Där är ju gårdarna mer som “Fort knox”, med höga stängsel runtom.

Aktivisterna som visar sig på film i helgens intrång är klädda i skyddskläder med munskydd för ansiktet på sina bilder. Men det finns också de med synliga ansikten. Jeanette Elander är orolig att aktivisterna kan föra in smittor i stallarna.

– Du vet ju inte var de har tagit på sig sina skyddskläder, hur de har satt på sig dem eller om de använts tidigare. Många aktivister rör sig mellan olika länder i sina aktioner och på många håll i Europa har de sjukdomar vi inte har här. Den utrustning som används för att filma är också en stor riskfaktor.

Stolt över producenterna

Både på sin hemsida och i sitt Facebookinlägg länkar aktivisterna till de filmer som togs på gårdarna. De skriver också om syftet med intrången:

”Vi vill visa människor hur djuren lever bakom den fina fasad som djurindustrin visar upp. Alla har rätt att se hur djuren blir behandlade. Man ska veta vad det är man betalar för”, skriver Total Insyn.

Margareta Åberg är LRF:s grisexpert och verksamhetsledare för Sveriges Grisföretagare.
Margareta Åberg är LRF:s grisexpert och verksamhetsledare för Sveriges Grisföretagare. FOTO: LRF

Jeanette Elander har tittat på filmerna som lagts upp.

– Jag blir stolt när jag ser de här filmerna. Det är fina välmående grisar skötta enligt reglerna. Även kadavertunnan som de fokuserar på är skött enligt reglerna. Vi har ju en lag om hur allt ska skötas, och vi följer den. De som filmat har en egen agenda. De nonchalerar demokratin genom det de gör. De respekterar inte det demokratiska samhället.

Detta var Total insyns tredje aktion. Gruppen har tidigare tagit sig in på en kycklinggård i Sörmland och på en grisgård i Skåne.

Hösten 2017, besökte ATL TV Stjernsunds Gård som drabbats av djurrättsaktivister: