facebooktwittermail

Åklagaren: "Initierat vittne och mängder av beslag"

Två av de fem män som misstänks för jaktbrottshärvan i Västmanland har släppts ur häktet. Samtliga nekar till brott men de övriga tre, inklusive en känd företagsledare, sitter fortfarande häktade.

Misstankarna mot de fem männen gäller tjuvjakt på rovdjur, framför allt varg.
Misstankarna mot de fem männen gäller tjuvjakt på rovdjur, framför allt varg. FOTO: CECILIA PERSSON

Gruppen på fem män, varav fyra anhölls förra fredagen och den femte på Arlanda en vecka senare, misstänks för förberedelse till grovt jaktbrott, grovt jaktbrott, förgöring (det vill säga att med gift försöka skada djur eller växter) och grovt jakthäleri.

Brotten ska ha pågått sedan början på 2014 och bestått av illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn i Västmanland. Total ska minst nio djur ha dödats, och det senaste brottet ska ha begåtts bara ett par timmar innan häktningsframställan utfärdades på eftermiddagen den 26 oktober.

De misstänkta är enligt VLT jakt- och arbetskamrater och samtliga nekar till brott. I början på veckan släpptes två av dem ur häktet eftersom åklagaren inte kunnat stärka misstankarna mot dem i tillräckligt hög grad. Misstankarna mot dem kvarstår dock och de övriga tre, varav en känd företagsledare, sitter fortfarande kvar i häktet.

Eldat upp vargar

För företagsledaren har åklagaren inte lyckats stärka misstankarna om grovt jakthäleri, att ha deltagit i att elda upp tre av vargarna vid en av de industrianläggningar som ingår i hans företag, uppger VLT. Men misstankarna kvarstår och han är fortfarande häktad för grovt jaktbrott tills åtal väcks.

Enligt åklagare Lars Magnusson som leder förundersökningen var det uppgifter från en hemlig källa som gjorde att polisen fick upp ögonen för tjuvjakten. Uppgifterna ska ha lämnats vid polisförhör och källan beskrivs av åklagaren som "trovärdig och initierad", enligt Aftonbladet.

Rovdjursgift

Ärendet har sedan några månader utretts av Noa, polisens Nationella operativa avdelning, som använt sig av så kallade hemliga tvångsmedel, bland annat telefonavlyssning. Polisen har också gjort omfattande beslag av vapen, kläder och elektronisk kommunikation.

Vid en husrannsakan hos den man som greps på Arlanda har polisen även funnit flera hundra gram av det giftiga ämnet Karbuforan, ett ämne som det enligt Lars Magnusson inte finns något lagligt användningsområde för.

Plågsam död

"Ämnet används för att döda rovdjur, exempelvis varg. Innehavet av detta ämne utgör i sig förberedelse till grovt jaktbrott", säger han till Aftonbladet.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär och chef för viltsektionen vid Statens veterinärmedicinska anstalt, uppger att Karbuforan förekommit tidigare i liknande fall och används internationellt för att förgifta vilda djur. Ämnet slår ut funktionen på inre organ och leder till en plågsam död, och kan också orsaka förgiftningar hos asätare som äter av det förgiftade djuret.

Karbuforan

Karbuforan är ett bekämpningsmedel som används mot insekter på grödor, till exempel potatis, majs och sojabönor. Det är totalförbjudet för användning på livsmedel inom EU, men har hittats på importerad frukt i Sverige, använts för att förgifta pilgrimsfalk i Skåne och för att döda lejon i Kenya.