facebooktwittermail d

Åklagare polisanmäls för tjänstefel

Den industriledare som suttit häktad misstänkt för jaktbrott polisanmäler nu åklagaren i fallet. Åklagaren har begått tjänstefel genom att begära att få använda elektronisk avlyssning, anser industriledaren.

Den jaktbrottsmisstänkte industriledaren anmäler åklagaren i fallet för att ha begärt och använt olaga avlyssning.
Den jaktbrottsmisstänkte industriledaren anmäler åklagaren i fallet för att ha begärt och använt olaga avlyssning.

”I dag har jag polisanmält åklagare Lars Magnusson för olaga avlyssning. Tillsammans med Sven Severin (industriledarens advokat, reds. anm) har jag kommit fram till att detta kan vi inte tillåta i ett rättssamhälle. Det skall inte vara så att jägare i Sverige skall behöva fundera på om deras telefoner är avlyssnade eller inte”.

Det skriver industriledaren i ett inlägg på Facebook där också anmälan finns bifogad.

Olaga avlyssning

Anmälan gäller tjänstefel genom olovlig bevisanskaffning rörande jaktbrott. Avlyssning är en allvarlig integritetskränkning, och ska enligt anmälan bara kunna användas vid misstanke om brott med högre straffvärde än jaktbrott.

”Åklagaren har helt klart klivit över gränsen. Enligt lagen ska en domstol inte ge tillstånd till elektronisk avlyssning i ett sådant här ärende. Då ska åklagaren heller inte begära det”, säger advokat Sven Severin i en intervju med tidningen Svensk Jakt.

Han anser att domstolarna som beviljat avlyssningen begått fel, men att åklagaren också har ett ansvar. Detta baserat på att en åklagare tidigare dömts för tjänstefel för att ha begärt liknande tvångsmedel i strid med lagen, samt att även JO klandrat åklagare för liknande hantering.

”Vi vill få lagligheten i den hemliga telefonavlyssningen prövad, eftersom vår uppfattning är att misstanke om jaktbrott inte motiverar sådana tvångsåtgärder”, säger Sven Severin till Svensk Jakt.

Ingen förståelse

Miljöåklagare Lars Magnusson har ingen förståelse för polisanmälan mot honom, utan säger han att det var helt rätt att begära elektronisk avlyssning i det här ärendet.

I sitt inlägg på Facebook skriver industriledaren:

”Jag vet inte hur länge det pågått eller hur länge det eventuellt skall pågå. Jag vet inte om mitt hem är buggat eller om det sitter dolda kameror runt vårt hus."

”Att nu i efterhand veta att när jag talat i telefon angående till exempel börspåverkande affärer så har detta avlyssnats av en polis. När man vet att polisen regelbundet läcker information så kan det innebära ett insiderbrott som inte går att avstyra eller kolla upp”, fortsätter industriledaren och avslutar:

”Jag tycker att detta är viktigt, inte bara för anklagelserna mot mig utan även för förtroendet till rättsväsendet.”