facebooktwittermail d

Åkeriet om midsommarkraschen i Södertälje

Det var vid klockan 02.30 under natten mot midsommarafton som en lastbil kraschade på Södertäljebron E4/E20 i södergående riktning. Föraren förlorade kontrollen över lastbilen, rammade broräcket och förarhytten demolerades kraftigt. De två personer som färdades i lastbilen skadades lindrigt.

FOTO: SKÄRMDUMP SVT NYHETER SÖDERTÄLJE

– Det är tråkigt det som hänt, men vi är glada att de överlevde. De undkom med några blessyrer, säger Jan Lundgren på Jan Lundgren Transport AB.

Olyckan inträffade under den värsta tänkbara trafikhelgen. Lastbilsekipaget la sig över hela körbanan och blockerade all trafik. Midsommartrafikanter fick vänta i timmar för att sedan hitta andra vägar söderut.

Tom last

– När man ser bilden på lastbilen känner man att det hade kunnat sluta mycket värre. De hade lossat lasten och körde tomt. Hade den varit fullastad hade det kunna sluta mycket värre, säger Jan Lundgren.

Två veckor

Just nu är trafiken helt avstängd i brons södergående riktning vilket skapar begränsad framkomlighet. På den norrgående delen är det dock fritt fram. Trafikverket räknar med upp till två veckor innan skadorna på bron är reparerade.

– Brons stödjande balk har skadats. Det är skador både på brons underbyggnad och överbyggnad. Men vi har koll på skadorna och undersöker nu olika alternativ för att återställa bron, säger Johan Tjerning, kommunikatör på Trafikverket.

– Först om två veckor räknar vi med att kunna släppa på viss trafik. I vilken omfattning det blir får vi se då, säger han.

Finns på film

Vad som orsakade olyckan håller polisen på att utreda.

– Ingen vet något ännu. Vad som hände kommer polisen att kunna se på de kameror som är uppsatta längs vägen. Troliga orsaker kan vara ett hål i vägen eller att lastbilen kört över en oljefläck, säger Jan Lundgren.

De båda personerna som färdades i lastbilen fick föras till sjukhus, men kunde åka hem redan dagen efter olyckan.

Arga samtal

Något som gör Jan Lundgren bestört är alla upprörda samtal, mejl och trakasserier han fått utstå sedan det blev känt att det var en lastbil från hans åkeri som kraschade på Södertäljebron.

– Jag har fått ta emot arga samtal och hot från trafikanter som säger att de ska bojkotta den ena och det andra. Man kan ju tycka att räddade människoliv är mer värt än just den irritationen, säger han.

– Det har varit jobbigt nog som det är kan jag säga. Sen får man detta också, säger han.

Även sympati

Förutom hot och trakasserier har Jan Lundgren även fått värmande mejl och samtal berättar han.

– Ja många har också ringt och frågat hur det är och stöttat oss, säger han.

Trafikverket informerar:

Eftersom bron är avstängd råder nu milslånga köer längs E4/E20 vid Södertälje. Trafikverket rekommenderar att trafikanter väljer andra vägar. Trafiken leds av E4/E20 vid Motorvägsbron, till Saltsjöbron, som nu bara används för södergående trafik.