facebooktwittermail d

Rättegångssmäll för äggproducent – kan få betala en halv miljon

De 30 äggproducenter som stämde staten på miljonbelopp 2017 har inte fått en krona i ersättning. En gård har dömts att betala rättegångskostnader på en halv miljon kronor – men striden fortsätter i hovrätten.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ANN LINDÉN

Det var vintern 2017 som 30 äggproducenter stämde staten på totalt 22,5 miljoner kronor för kostnader och förlorade intäkter i samband med att det blev förbjudet att ha höns i oinredda burar.

Producenterna menade att Jordbruksverket inte hade rätt att driva ärenden om oinredda burar.

Detta då myndighetens argumentation vilade på en ändring i djurskyddsförordningen som verket först missade att anmäla till EU-kommissionen.

Konsekvensen blev att flera producenter fick bygga om sina stallar eller minska sin produktion. Äggproducenter som inte ställt om åtalades för brott mot djurskyddslagen eller belades med viten under åren runt millennieskiftet.

I en gemensam skadeståndsprocess ledd av advokatfirman Erling Advokater begärde producenterna var för sig mellan 41 000 och 4,3 miljoner kronor i skadestånd på grund av Jordbruksverket hantering av regelverket.

Men hittills har det inte blivit några framgångar.

I januari i år ansåg Jönköpings tingsrätt att en större äggproducent i Sydsverige förlorat sin talan mot staten. Tingsrätten ansåg att Jordbruksverket inte hade handlat medvetet försumligt eller felaktigt och ogillade producentens talan.

Halv miljon kronor till staten

Företaget dömdes då att betala 508 598 kronor för statens rättegångskostnader - arvoden för två jurister som hos Justitiekanslern handlagt målet under 356 timmar till en timkostnad om 1 500 kronor.

Domen har överklagats och ska prövas i hovrätten. Målet ses som ett pilotfall, och hovrättens dom får stor betydelse för de övriga 25 äggproducenter som fortfarande är med i striden.

Men alla vill inte längre vara med. I april förlikades fyra äggproducenter med staten. De gav upp sina skadeståndsanspråk och ska även betala för rättegångskostnader som staten haft. Det rör sig där om 15 000-30 000 kronor att betala per producent, enligt de domar som ATL läst.