facebooktwittermail

Två stall drabbade av ovanliga nervsymtom vid EHV-1

Hästar i två anläggningar har under januari insjuknat och utvecklat den allvarliga neurologiska formen av virusabort. Det uppger SVA.

Gittan Gröndahl pekar på vikten av isolering vid misstanke om smittsam sjukdom.
Gittan Gröndahl pekar på vikten av isolering vid misstanke om smittsam sjukdom. FOTO: CARIN WRANGE

Det handlar dels om ridanläggningen i Åkersberga i Stockholms län, dels om en anläggning i Östhammars kommun i Uppsala län.

Hästar har insjuknat med febertoppar och provtagning visar att en del av dem drabbats av den allvarligare neurologiska formen av virusabort, EHV-1.

Utbrott av ekvint herpesvirus, EHV-1, inträffar årligen i Sverige. Vanligen dock utan att ge nervsymtom enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

”Kan övergå i förlamning”

”Bara hästdjur får viruset. Infektion kan ge febertoppar, näsflöde, svullna ben och missfall, så kallad kastning eller "virusabort", hos dräktiga ston. I mer sällsynta fall förekommer vinglighet, som kan övergå i förlamning och dödsfall vilket orsakas av inflammation i hjärna och ryggmärg”, säger tf statsveterinär Gittan Gröndahl vid SVA i ett pressmeddelande.

Det finns ingen medicin mot sjukdomen och även om man vaccinerar sina hästar så skyddar vaccinet inte mot den neurologiska formen.

”För att skydda mot smittspridning gäller bra smittskyddsrutiner, isolering av sjuka hästar och god hygien”, säger Gittan Gröndahl.

Anmälningspliktig sjukdom

Både abortformen och den neurologiska formen av EHV-1 är anmälningspliktig redan vid klinisk misstanke. Detsamma gäller om man misstänker kvarka och hästinfluensa.

Mer information om smittskydd finns hos SVA.