facebooktwittermail d

Åar hotar hus efter isproppar

Södra Norrland drabbas av höga flöden under helgen. Våmån i Dalarna och Vemån i Jämtland hotade hus efter isproppar.

Is och höga flöden får vattnet att hitta nya vägar.
Is och höga flöden får vattnet att hitta nya vägar. FOTO: MORA BRANDKÅR

Våmån, som mynnar i Orsasjön, Dalarna, hotade igår kväll att svämma över sedan en kraftig ispropp bildats.

– Vattnet har stigit en meter på en timme, sade chefen för räddningstjänsten i Mora, Johan Szymanski, till Dalarnas Tidningar.

– Måste vi ta bort den behöver vi hjälp med en grävmaskin.

Ett närliggande hus hotades och räddningstjänsten la ut sandsäckar i en svacka för att skydda det. Senare på kvällen löste naturen problemet genom att en ny åfåra bildades.

Ån bröt igenom en kohage så att den fick två lopp. Räddningstjänsten står nu stand-by om isproppen fortsätter sin färd nerför ån.

Även Unnån i Orsa rapporterades ha stora vattenmängder.

– Det värsta scenariot för oss är om det fortsätter vara så här fint väder, så att det smälter mer, och sedan blir regn, sa räddningschef Johan Szymanski till Dalademokraten.

Den smältande snön skapade ytterligare en incident i Dalarna igår då ett slukhål bildades på väg E16 mellan Hofors och Falun. Trafiken fick stoppas i båda riktningar, skriver Dalarnas Tidningar.

Hålet växte till och blev större.

– Det som händer är att vägen håller på att spola bort eftersom det är såna enorma vattenmängder i skogen. Så vägen är avstängd till måndag eftermiddag till att börja med, säger Daniel Elvingsson, arbetsledare på Peab till tidningen.

Marken är mättad på vatten vilket gör att det blir kvar på ytan. Om vägtrummorna inte klarar mängden tränger vattnet in i vägbanan och eroderar den.

Vemån i Vemdalen har också höga flöden under söndagen och svämmar över sina breddar, skriver SVT Jämtland. Räddningstjänsten och privatpersoner försöker lösa situationen.

– Det är stora mängder is som dämmer upp i ån och det har blivit höjda vattennivåer. Det är ett antal stugor som är hotade av översvämning , säger Mats Kronsten, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund, till SVT.

Man försöker leda bort vattenmassorna till en bäck som löper parallellt med Vemån.

– En privatperson är där med en traktorgrävare och hjälper till, säger Mats Kronsten.

www.atl.nu/lantbruk/hoga-floden-i-vattendragen/