facebooktwittermail

Franska staten inblandad i skandal med köttfusk

VAUX, FRANKRIKE

Hud, brosk och stärkelse. 780 ton falska pannbiffar har levererats till hjälporganisationer i Frankrike. De ansvariga riskerar miljonböter och fängelse.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Konsistensen och smaken var märklig. Vid laboratorietester visade det sig att ”köttfärsbiffarna” var långt ifrån regelmässiga, utan till stor del bestod av nermalda hudar, brosk och ben blandade med stärkelse och soja. Enligt fransk lag ska en djupfryst köttfärsbiff innehålla muskler och max 15 procent fett och en procent salt.

Den här nya livsmedelsskandalen i Frankrike väcker extra anstöt, eftersom de drabbade är utsatta och hjälpbehövande.

Fyra hjälporganisationer, däribland Röda Korset, beställde förra året 1 500 ton pannbiffar av ett franskt företag. Affären finansierades av den europeiska fonden FEAD, och upphandlingen sköttes av staten.

Hittills ska 780 ton ha levererats till organisationerna, som började dela ut biffarna i matpaket till hjälpbehövande via sina livsmedelsbanker i Frankrike. Men eftersom kvaliteten var tvivelaktig slog de larm hos kontrollmyndigheten, som genomförde laboratorietester. I ett pressmeddelande meddelar organisationerna att de omedelbart har stoppat utdelningen, och att de kräver en ekonomisk kompensation av leverantören.

”Affären är kriminell”

Den ansvariga statssekreteraren Agnès Pannier-Runacker säger till den franska radiokanalen RTL att biffarna inte är hälsofarliga, men att det handlar om ett allvarligt fusk och att affären är kriminell.

– Fusket är inte bara chockerande. Det är obeskrivligt omoraliskt, säger hon.

De ansvariga riskerar upp till två års fängelse och 15 miljoner kronor i böter.

Åklagare ska nu utreda vem som bär ansvaret. Minst två franska företag, varav ett finansbolag, är inblandat. Biffarna har tillverkats i Polen.

– Det här visar på behovet av en europeisk livsmedelskontroll, säger Agnès Pannier-Runacker, och tillägger att historien visar att organisationerna verkligen månar om de hjälpsökande.

– Det är inte bara kvantiteten som räknas, utan också kvaliteten, säger hon.

Men händelsen väcker också debatt om statens ansvar vid upphandlingar. Priset på biffarna var till exempel ovanligt lågt, 37 kronor kilot exklusive moms.

De franska köttproducenternas organisation Interbev, som värnar om sina produkters goda rykte, har också reagerat och polisanmält affären.


Lantbruk