facebooktwittermail d

70 kor döda i kraftig ladugårdsbrand

Ett stort antal kor har dött i en kraftig ladugårdsbrand i Karlsborg i Västra Götalands län under natten. Larmet kom in strax före 03-tiden i natt.

Polisen kommer att göra en teknisk undersökning av platsen efter att räddningsinsatsen är avslutad. Bilden är en arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

I ladugården fanns drygt 200 kor, enligt uppgifter till räddningstjänsten.

Fokus har legat på att rädda djur och förhindra spridning till intilliggande byggnader, bland annat ska man ha släckt branden från två håll. 

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg berättar att det var gårdsägaren själv som larmade om branden.

– När räddningstjänsten kommer fram springer det en massa kor på vägen. Det ska vara ett 70-tal kor som är innebrända.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, men har ingen misstänkt i ärendet.

– Vi måste öppna en förundersökning för att kunna spärra av platsen. Just nu är det oklart varför det har börjat brinna, men vi ska inleda en teknisk undersökning när det går, säger Thomas Fuxborg.

Räddningstjänsten avslutade insatsen strax innan klockan 09.00 på onsdagsförmiddagen och hade då ingen uppdaterad siffra om antalet döda djur. Två personer och en tankbil har stannat kvar på platsen för efterbevakning. 

Räddningstjänsten har under natten och morgonen haft 16 personer på plats som har jobbat med släckningsarbetet, och totalt 25-30 personer som har varit involverade på ett eller annat sätt, främst genom att täcka upp för andra larm i regionen.

Ingen person ska ha skadats i branden.

Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland, berättar att föreningen har varit i kontakt med ägarna.

– Vi vet nu att de har haft god stöttning av grannar och närstående som har hjälpt till att fånga in förrymda djur.

– Alla som har djur kan tänka sig in i hur fruktansvärt det här måste vara, säger Sofia Karlson till ATL.

Inledningsvis handlar det därför mycket om att visa omtanke med dem som har drabbats, och hjälpa till med sånt som är akut. Men också så enkla saker som att det finns mackor på plats för personal och ägare. LRF:s omsorgsgrupper kan också få betydelse, fortsätter Sofia Karlsson, men ofta först i ett senare skede när saker och ting har lagt sig.

ATL TV: Efter branden på Vretaskolan i början av förra året finns det nu en ny ladugård på plats. Du kan se inslaget nedan.