facebooktwittermail d

36 år för att ändra naturreservat

Ett av landets mest segdragna ärenden om reservatsbildning finns i Blekinge. Där påbörjades ett ärende 1980 men har sedan lagts på is flera gånger rapporterar Radio Blekinge.

36 år och än är inte ärendet om naturreservatet i Sölvesborg avgjort.
36 år och än är inte ärendet om naturreservatet i Sölvesborg avgjort. FOTO: MOSTPHOTOS

Som ATL skrev i fredags så har Justitiekanslern, JK, kritiserat länsstyrelserna för att det tar för långt tid att bilda naturreservat.

I Blekinge finns ett ärende som kan vara landets äldsta. Efter 36 år är det fortfarande inte avslutat. Det handlar om ett reservat i Sölvesborg som bildades på 1930-talet för att skydda fåglar.

Sedan staden Sölvesborg växt sträcker sig numera reservatet in i staden. 1980 väcktes frågan om en ändring av reservatsgränserna. Senare tillkom tanken om en golfbana i närheten.

Flera färdiga förslag har tagits fram av länsstyrelsen men några beslut har hittills inte fattats. Kritiken från JK tar länsstyrelsens Åke Vidgren inte så hårt på. Kritiken har kommit år från år utan något mer hänt.

– 36 år är väldigt mycket, men det är ingen som har blivit lidande egentligen, som jag ser det. Det är mer att det ser ut så på pappret. Jag tycker själv att det borde ha avslutats för länge sen och nu är meningen att vi ska avsluta det under nästa år, säger Åke Vidgren till Radio Blekinge.