facebooktwittermail d

33 personer har fått antibiotika mot mjältbrand

Under torsdagskvällen hölls ett informationsmöte för både djurägare och allmänhet kring mjältbrandsutbrottet i Östergötland. Hittills har 33 personer fått förebyggande antibiotikabehandling mot mjältbrand.

Informationsmöte på kommunhuset i Ödeshög.
Informationsmöte på kommunhuset i Ödeshög. FOTO: HANS DAHLGREN

Behovet av information kring mjältbrandsutbrottet i Östergötland visar sig fortfarande vara stort. I den överfulla Riddarsalen i kommunhuset i Ödeshög hölls på torsdagskvällen ett informationsmöte där berörda myndigheter försökte räta ut alla frågetecken.

Fem veterinärteam

Snart kommer fem veterinärteam att åka runt och sköta vaccinationerna, men man beräknar ändå att det kommer att ta fem veckor, utifrån de förutsättningar som gäller idag, innan alla djur har fått vaccin.

Jordbruksverket har köpt in grindar för att hålla djuren under vaccinationen om inte djurägaren själv har grindar.

Den största utmaningen för att få upp hastigheten på vaccinationerna är att samla in djuren.

– Ibland kan man vaccinera 60 djur på två timmar och ibland har jag en veterinär som bara står och stampar eftersom man inte lyckats samla in djuren, säger Robert ter Horst, insatschef på plats.

Djur till slakt

För nötdjur och får i en radie på fem kilometer kring de berörda områdena är vaccination obligatorisk.

– Ska man skicka djur till slakt inom sex veckor är man dock undantagen eftersom det är sex veckors karenstid på vaccinet, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Djur i KRAV-certifierad produktion som behöver vaccineras omfattas inte av kraven på två dagars karens, de är karensfria.

Överkänsliga djur

Vissa hästar och getter kan vara överkänsliga för vaccinet och därför är det inte obligatoriskt för dessa djur, men om ett djur skulle dö av vaccinationen finns det möjlighet att få ersättning.

33 personer fick antibiotika

Sjukvården har i förebyggande syfte hittills gett antibiotika till 33 personer som varit i kontakt med smittade djur. Men risken för att människor ska smittas anses som väldigt liten.

– Ett infekterat djur som är friskt smittar inte. Men det gör ett dött djur som läcker kroppsvätskor, säger Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Jakten hotas

Myndigheterna har ännu inte spårat smittkällan bakom mjältbrandsutbrottet och nu befaras att årets jakt i området kan påverkas. Jakten startar den 16 augusti.

Enligt smittskyddsläkare i region Östergötland Britt Åkerlind kommer de att gå ut med rekommendationer inför den kommande jakten eftersom det finns fara för jägare och deras hundar.

– Ett djur som beter sig som vanligt är friskt och ett sjukt djur ska man inte gå i närheten av. Jägare vet ju hur ett djur beter sig, säger hon till TT.

Döda djur

Hittills har tio kor, en häst och en älg dött av mjältbrand. Tiden mellan smittotillfället och att djuret dör är ett par dygn vilket gör det enkelt att upptäcka sjuka djur ganska omgående.