facebooktwittermail d

318 fall av blåtunga i Frankrike

318 fall av blåtunga har upptäckts i Frankrike. 20 nya bara under september.

Frankrike har drabbats av blåtunga. I Sverige spred sig sjukdomen 2008 och kor vaccinerades bland annat på på Alebolet. Varje ko som vaccinerats märks i pannan med rött.
Frankrike har drabbats av blåtunga. I Sverige spred sig sjukdomen 2008 och kor vaccinerades bland annat på på Alebolet. Varje ko som vaccinerats märks i pannan med rött. FOTO: KERSTIN DAVIDSON

Spridningen av blåtunga fortsätter i Frankrike. Bara sedan den 2 september har 20 nya fall upptäckts, skriver Irish Farmers Journal. Framför allt i Allier, Doubs, Loire, Puy de Dome, Haute-Loire och Saôn et Loire. I de senaste fallen har det rört sig om enstaka djur i besättningar.

Som ATL skrev för ett år sedan så har Frankrike arbetat mycket med förebyggande aktiviteter sedan smittan upptäcktes i september 2015 och de franska myndigheter har utökat vaccinationsinsatserna. Trots det har 318 fall rapporterats under 2016.

Den knottspridda sjukdomen blåtunga drog fram över stora delar av Europa 2008 och 2009. I Sverige upptäcktes det första fallet i september 2008 och totalt drabbades ett 30-tal gårdar i södra Sverige.