facebooktwittermail d

250 mil i 20 kilometer i timmen

Med en BM 36 från 1954 ska Åke Larsson köra från Perstorp i Skåne till Nordkap i Nordnorge.

Fågelvägen är det en resa på 250 mil med en traktor går i 20 kilometer i timmen.

- Men jag tar småvägarna så det blir nog 350 mil men det spelar ingen roll. Jag har ingen tid att passa, säger han.

Traktorn är tvättad och smörjd och idag, tisdag, börjar Åke Larson, sin långa resa. Första etappmålet är Halmstad för att besöka goda vänner. Dit räknar han komma på cirka fyra timmars körning. På onsdag passerar han Skövde för att hälsa på sin dotter. Sedan bär det i väg mot Nordkap.

[Bild]

Tillkopplad husvagn

Han kör en BM 36 från 1954 med tillkopplad husvagn. Traktorernas Rolls Royce, enligt Åke Larsson, som samlar veterantraktorer och har åtta stycken hemma på gården.

- BM 36 är en gammal beprövad traktor som är stark och hållbar och sedan är det ju så vackert ljud i den, säger han.

Favoriten i samlingen är ändå en BM 20.

- Den är lite svårare att köra men en härlig maskin. Den har jag mest hemma på gården, säger Åke Larsson.

Tar småvägarna

Färden till Nordkap ska gå på småvägar. Först upp till Trondheim, sedan längs med kusten upp till Bodö, färja till Lofoten och sedan vidare upp till Tromsö.

- Jag planerar också att passera Kirkenes och vidare in i Ryssland om det är möjligt. Det skulle vara en upplevelse att köra in i Ryssland på sin gamla 36:a, säger Åke Larsson.

Resan är lång men Åke Larsson vet vad han ger sig in på. För två år sedan reste han Sverige runt på samma sätt. Det tog nio veckor.

- Det var helt fantastiskt. Man kör i sina 20 kilometer i timmen och hör fågelsången, när man kör förbi en kohage luktar det ko och när man passerar ett moget rapsfält luktar det raps. Hela tiden upplever du omgivningen, säger Åke Larsson.

[Bild]

Åtta-tio timmar per dag

Han nämner också alla trevliga människor han träffat. Inte ens bilisterna som hamnar bakom honom på landsvägen brukar klaga.

Han brukar orka köra åtta-tio timmar per dag men ekipaget väcker uppmärksamhet och etapperna kan ta lång tid eftersom det är många som vill prata traktorer och inte minst tipsa om nya vackra vägar.

- När jag stannar för att handla lite eller ta en kopp kaffe kan de ta två-tre timmar innan jag kommer i väg igen men det är bara trevlig. Det är lokalt du får de bästa tipsen och att träffa folk är en stor del av resan, säger han.