Varannan svensk äter en semla i dag, fettisdagen. Under locket på varje fastlagsbulle gömmer sig ungefär 0,25 deciliter grädde. Enbart till semlorna i dag går det åt 125 ton vispgrädde, som till största del kommer från Sveriges 326 000 kor på landets 3 800 mjölkföretag.
125 ton vispgrädde mest från Sverige
I dag äter svenskarna fem miljoner semlor - de flesta har svensk grädde.
Men det är inte bara till semlor som vi svenskar använder grädde. Konsumtionen av feta mejeriprodukter stiger.
"Vi använder mer grädde i matlagningen nu än för till exempel tio år sedan. Så produktionen av grädde och smör ökar, trots att antalet liter mjölk som produceras i Sverige minskar. Det beror på förändrade matvanor", säger Lennart Holmström som är expert på mejerimarknad på LRF Mjölk i ett pressmeddelande.
En miljard i intäkter
I dag tillverkas 84 000 ton vispgrädde per år i Sverige, något som kan jämföras med 57 500 ton 2006.
Importen har ökat från 6 100 till 13 800 ton vispgrädde, under samma period. Å andra sidan har exporten av svensk vispgrädde stigit med 15 000 procent, från 10 till 1 510 ton mellan 2006 och 2016.
För bageribranschen är fettisdagen rena julaftonen, över en miljard av de totala intäkterna kommer från de uppskattningsvis 40 miljoner semlor som säljs i Sverige per år.
- Semlan är branschens livboj, säger Martin Lundell, vd för Bageriförbundet till Dagens Industri.
Läs
Läs mer: Svensk gräddpris ett faktum