facebooktwittermail d

12-åring klarade björnattack

Den 12-årige pojke som attackerades av en björn i Funäsdalen mår efter omständigheterna väl. Pojken var ute och åkte skidor när björnen vaknade och drog ned honom i idet.

Det blodiga dramat utspelades på fredagseftermiddagen. Pojken och hans jämnåriga kompisar åkte offpist när de råkade väcka den sovande björnen.

Fördes till sjukhus


Det rasande djuret drog enligt polisen ned pojken i idet, där den rev och bet honom i benen. Pojken lyckades dock komma undan björnens ramar och själv ta sig upp.

Hans kamrater skrämde bort björnen genom att skrika och veva med stavarna, rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

Pojken fördes till Österunds sjukhus med ambulanshelikopter. Han hade bett på flera delar av kroppen och rivmärken på ryggen. Under kvällen meddelade läkarna att han mår förhållandevis bra.

Björnen sprang ifrån platsen och länsstyrelsen ska nu avgöra om björnen kan vara farlig för allmänheten. En naturbevakare är på plats för att ta reda på var den befinner sig.

Gott om björn i trakten


Att det finns många björnar i det populära skidområdet är känt sedan tidigare.

- Men det har aldrig tidigare varit känt att där fanns ett björnide i närheten, säger Funäsdalens vd Kevin Kirk till Österunds-Posten.

Enligt björnexperten Lars Svanberg är den här typen av angrepp ytterst ovanliga.

- Kanske att björnar blir väckta i sitt ide i samband med inventering, men på det här sättet har jag aldrig hört talas om förut, säger han till tidningen.

Lars Svanberg tror inte att björnen kommer att förflytta sig några längre sträckor efter händelsen. Och den lär inte bygga något nytt ide.

- Många björnar bryr sig inte om att bygga ett ide, utan gör en enkel bädd av brutna grenar och lite ris under en gran och lägger sig och sover där, säger han. ATL.nu