facebooktwittermail

100 vägsamfälligheter drabbade i norr

Problemen med Trafikverkets förbud för statliga snöröjare att ploga enskilda vägar är mycket större än vad som tidigare angivits. Ett hundratal föreningar i norr har svårt att hitta egna lösningar.

Den centerpartistiska riksdagskvinnan Helena Lindahl hänvisar till uppgifter från Trafikverket som säger att 400 vägföreningar berörs i Norr- och Västerbotten och av dem är det cirka 100 som har svårt att hitta egna lösningar.

Helena Lindahl (C), riksdagsledamot från Västerbotten.
Helena Lindahl (C), riksdagsledamot från Västerbotten. FOTO: RIKSDAGEN

– Det här gör mig oerhört oroad. Man kan inte lämna människor i sticket på det här sättet. Folk kan faktiskt dö, säger Helena Lindahl som är riksdagsledamot från Västerbotten.

– I värsta fall tar sig inte polisen eller ambulansen fram till en akut situation och då riskeras faktiskt människors liv, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Trafikverkets hårda linje får snöröjare att skippa vägar

ATL har sökt infrastrukturminister Tomas Eneroth i en vecka men inte fått möjlighet att göra en telefonintervju med honom. Han är ansvarig för Trafikverket som numera förbjuder statliga snöröjare att göra avstickare på enskilda vägar när man är på plats, en praktik som fungerat under många årtionden.

Inget har hänt

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har varit på en resa till Skellefteå för att förhöra sig om problemet.

– Tyvärr har det inte hänt någonting och jag tycker att Sven-Erik Bucht bör driva på detta internt inom regeringen, för snart kan det komma mycket snö och då måste problemet vara löst, säger Helena Lindahl.

LÄS OCKSÅ: Skärpt övervakning drabbar enskilda vägar

Flera riksdagsmän instämmer i kritiken.

– Trafikverket och regeringen får ta fram en dispens så att de statliga snöröjarna kan gå in köra på enskilda vägar där alternativen saknas, säger den moderata riksdagsmannen Sten Bergheden från Västra Götaland.

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot från Västra Götaland.
Sten Bergheden (M), riksdagsledamot från Västra Götaland. FOTO: RIKSDAGEN

Sten Bergheden sitter också i riksdagens trafikutskott och menar att utskottet kan kalla Trafikverket till sig för att förklara sig.

– Vi i Trafikutskottet ändrade på reglerna så att snöröjare fick dispens från kör- och vilotider när det är snökaos. Därför är jag förvånad när nu Trafikverket går tillbaka och tar de bort den möjligheten vi skapade, säger han.

– Det finns platser där lantbruken lagt ner och människor kommit upp i åldern, att bara sätta dem på pottkanten och strunta i dem, är helt absurt.

Bara en tidsförlust

Jimmy Ståhl, riksdagsman för Sverigedemokraterna, pekar på det samhällsekonomiska perspektivet.

– Vad jag förstår så innebär inte detta någon merkostnad för Trafikverket utan bara en tidsförlust. Och det borde man kunna stå ut med. Åkarna borde kunna få göra två uppdrag samtidigt. Det är bara sunt förnuft, säger han.

Trafikverkets nya regler tvingar många åkare att göra två långa framkörningar i onödan.

– Det finns inget smart i detta, överhuvudtaget, säger Jimmy Ståhl som sitter för Västergötland och är suppleant i Trafikutskottet.

Jimmy Ståhl (SD), riksdagsledamot från Västra Götaland.
Jimmy Ståhl (SD), riksdagsledamot från Västra Götaland. FOTO: RIKSDAGEN

LÄS OCKSÅ: Därför är VW:s pickup rena guldkalven

LÄS OCKSÅ: Erlandsson hoppas på riksdagsplats

LÄS OCKSÅ: Får stals i helgen - utredningen nedlagd