facebooktwittermail

10 års fängelse för största matsvindeln någonsin i USA

Fyra män har fått sin dom och en femte väntar på sitt straff i en gigantisk skandal där konventionella jordbruksprodukter för miljardbelopp har sålts som ekologiska. En 61-årig man från delstaten Missouri som tros vara hjärnan bakom bedrägerierna dömdes av en federal domstol till tio års fängelse.

Enligt åtalet har runt 7 procent av all majs som sålts som ekologisk i USA omfattats av den nu avlidna mannens bedrägerier.
Enligt åtalet har runt 7 procent av all majs som sålts som ekologisk i USA omfattats av den nu avlidna mannens bedrägerier. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Efter att ha betalt borgen släpptes mannen i väntan på att få en fängelseplacering - och hittades i måndags död i en bil i sitt garage, skriver Time. Enligt rättsläkaren var dödsorsaken självmord genom kolmonoxidförgiftning.

Bedrägeriet som han dömdes för ska ha pågått mellan år 2010 och 2017 och nått kunder över hela USA. Varor för 120 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor, beräknas ha sålts som ekologiska, fast de varit konventionella.

Bedrägeriet ska ha gått till så att en liten volym ekologisk vara blandats upp med konventionell och sedan sålts som certifierad ekospannmål. Större delen såldes som djurfoder till producenter av ekologiskt kött. Enligt åtalet har det rört sig om 7 respektive 8 procent av USA:s totala marknad för ekomajs och ekosoja.

– Detta har orsakat oberäkneliga skador för den amerikanska allmänhetens tilltro till ekologiska produkter, säger domare CJ Williams till nyhetsbyrån AP.

De tre andra männen som dömts är lantbrukare från delstaten Nebraska som har sålt sin konventionellt odlade majs och soja till den nu avlidna manen bakom bedrägerierna. De dömdes till 24, 20, respektive tre månaders fängelse - där det kortaste fängelsestraffet gick till en 71-årig man som enligt domaren fick ett förkortat straff eftersom han ses som en krigshjälte från Vietnamkriget. En femte man som också har erkänt sig skyldig har ännu inte fått sitt straff utdömt.

I ett uttalande från åklagaren i Cedar Rapids i delstaten Iowa, som tidningen The Gazzette citerar, satte den nu avlidna mannen i åratal girighet och egna intressen i första rummet. ”Genom att göra det drabbades tusentals människor som lurades att betala mer för en produkt som de i slutändan inte fick. Det urvattnade även den ekologiska spannmålsmarknaden på ett sätt som slog finansiellt mot ekobönder som följde lagen”.