facebooktwittermail

1 400 lantbruksdjur evakueras från norska rasområdet

Efter det jordskred som inträffade i norska Gjerdrum den 30 december planerar myndigheterna nu evakuering av 1 200 grisar och 200 kor från rasområdet.

Flera bostäder förstördes i jordskreden i Gjerdrum strax nordost om Oslo. På måndagsförmiddagen hade sju personer hittats omkomna, medan tre fortfarande saknas.
Flera bostäder förstördes i jordskreden i Gjerdrum strax nordost om Oslo. På måndagsförmiddagen hade sju personer hittats omkomna, medan tre fortfarande saknas. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB/TT

Alla djuren vid de två gårdar som ligger närmast rasområdet ska ha klarat sig bra efter att ägarna evakuerats, uppger lokaltidningen Romerikes Blad. Efter raset försvann såväl ström som vatten på gårdarna och vägen dit stängdes av. På mindre än ett dygn lyckades myndigheterna ordna elförsörjning och vatten samt bygga en provisorisk väg för att det ska gå att ta sig till djuren och ge dem foder och tillsyn. Trots det planeras nu en evakuering av de 1 400 djuren.

– Det är inte hållbart att förlita sig på att ta sig till djuren i veckor och månader genom att köra på en provisorisk väg med fyrhjuling, säger Jens Thori Kogstad, ledare för Akershus bondelag (motsvarande en lokal LRF-avdelning i Sverige) till tidningen.

Tappade ut mjölk

Kogstad är själv mjölkbonde, och tillhör dem som blev evakuerade efter raset. Han har dock kunnat ta sig till sin gård för att ta hand om korna och räknar med att snart kunna flytta tillbaka.

– Vägen har varit avstängd så vi har inte kommit in med mjölkbil och har varit tvungna att tappa ut ganska mycket mjölk, men det ligger ingen dramatik i det, säger Jens Thori Kogstad till Romerikes Blad.

Det kan det däremot komma att bli en dramatisk evakueringsoperation från de två andra gårdarna. Som det ser ut nu är kallare väder på ingång, och förhoppningen är att det ska underlätta transporter över den nedrasade lerjorden. Svårast väntas det vara att få ut grisarna, som är mer känsliga för kyla än korna. En del av korna och grisarna kan tas emot av bönder i området, men majoriteten av grisarna ska gå till slakt och det kommer att krävas många slakttransporter.