facebooktwittermail

"Mångfald skapar jobb och tillväxt"

Att kvinnor och unga vuxna i miljonprogramförorter vill bo på landet glädjer Jordbruksverkets generaldirektör Mats Persson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

JÖNKÖPING ATL
43 procent av de 351 personer som svarat kan tänka sig att bo på landet medan 34 procent kan tänka sig att testa det någon gång i livet.

Mats Persson framhöll att det är viktigt med mångfald på landsbygden när undersökningen presenterades på Elmia i Jönköping när konferensen Kreativ landsbygd, där mångfald är huvudtema, drog i gång på tidagen. Maria Masoomi, matkreatör och kokboksförfattare höll med.

Språket som täckmantel


- Mångfald är viktigt, det skapar jobb och tillväxt. För mig som har invandrarbakgrund är det en självklarhet. Men jag tycker inte att man utnyttjar den kunskap som finns.

- Många som kommer hit kan mycket och har arbetat med jordbruk. Men ibland tror jag att man använder språket som en täckmantel för att utesluta dem, säger hon.

Namir Zetali, vice vd på Qibbla Halal AB, deltog i presskonferensen. Företaget som slaktar, styckar och tillverkar halalköttprodukter tilldelades förra året Ullbaggepriset som årets integrationssatsning. Namir Zetali tror på landsbygden och svenskproducerat.

- Vi tror att Småland kommer att bli hjärtat för svensk köttindustri.

För två år sedan öppnade företaget en filial i Stockaryd som nu har tio anställda. Företaget har flera anläggningar runt om i Sverige och Europa med huvudkontor i Stockholm. 40 procent av köttråvaran är svensk och Namir Zetali hoppas att det ska bli mer.

Svårt hitta lamm


- Tyvärr har vi begränsat med råvara i Sverige. I dag är vi tvungna att komplettera med utländskt kött.

Särskilt svårt har det varit att få tag i lamm, men det har blivit lättare, menar han.

- För tio år sedan var det en enorm prisskillnad, men det är det inte i dag.

På konferensen diskuteras bland annat hur kreativitet, mångfald och delaktighet ska stärka den svenska landsbygden och matlandet Sverige. Tove Nilsson