Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  1 januari 1970

  Hur gulligt får det bli?

  Har ni sett programmen i SVT om den unge, duktige Frank som flyttat ut på landet med fru och barn och bedriver självförsörjningsjordbruk efter gammal modell? Och undrat hur han får det att gå ihop ekonomiskt?

  Hundra procent bonde, heter programserien på svenska. Det danska originalet heter Bonderøven och är en jättesuccé i Danmark sedan flera år, särskilt bland unga tittare.

  Frank driver en liten gård på Djursland, sex mil utanför Århus på Jylland. Han köpte en fallfärdig egendom och gör allting själv, på gammalt vis.

  En våg av "tillbaka till rötterna". Frank ser trevlig ut, är sympatisk och verkar kunna allt. En riktigt svärmorsdröm med andra ord. En som gamla hippier och gröna vågare måste avundas. En som förverkligar den moderna stadsmänniskans hemliga dröm om att kunna leva harmoniskt.

  Dansk tv erbjöds att vara med från starten och nappade. Det blev succé för tv och Frank åker nu också omkring och håller föredrag om det han håller på med.

  Förra veckan ringde en läsare från Lappland och vi hade en trevlig pratstund om Bonderøven. Läsaren hade inget emot Frank. Men han var väldigt intresserad av att få se hans bokslut. All verksamhet måste ju inte ge mycket vinst, men det hela måste gå ihop. SVT "gullifierar" bönderna, menade läsaren.

  Franks bokslut har jag inte lyckats skaka fram. Däremot kan jag efter kontakter med bekanta i Danmark konstatera att Franks företag inte hade gått ihop utan tv och föredragsturnerandet. Tack vare moderna medier kan han förverkliga sina tankar från gymnasietiden om självförsörjningen.

  Till toppen