Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 oktober 2012

  Svensk lantbruksteknik lockar många i världen

  Gödsel, biobränsle och högteknologi. Den menyn bjöds utländska forskare på när de besökte Vreta Kluster för att kolla in svensk uppfinningsrikedom inom jordbruk.

  I samarbete med Linköpings Universitet har Vreta Kluster bjudit in 25 forskare från tolv länder för att visa upp intressant utveckling inom jordbrukssektorn. Fyra företag från Östgötaregionen har fått chansen att visa och berätta om sina uppfinningar.

  – Tanken är att företagarna ska få konkret feedback från forskarna på plats, säger Helene Oscarsson, koordinator på Vreta Kluster.

  Rapsdiesel kärnan

  Forskarna, som är verksamma inom hållbar ekologisk utveckling, fick först lyssna på en presentation av David Varverud från Energifabriken. Han har egen gård med spannmål och oljeväxter och driver sedan 2010 företaget Energifabriken tillsammans med två andra familjer. Kärnan i företaget är distribution och försäljning av RME, rapsdiesel.

  RME till allt

  David Varverud och hans kompanjoner har bevisat att det går att driva alla maskiner på en gård med RME. Han var på plats för att få svar på hur de ska kunna bevisa för till exempel tillverkningsindustrin att även de kan gå över till RME-bränslen.

  – RME avger 63 procent mindre växthusgaser än diesel. Det borde vara intressant för hela samhället, förklarade han för de samlade forskarna.

  Uppfinningar

  Även Lars Askling från Gothia Redskap, Tomas Kjellquist från Biototal och Anders Johansson från Svejo Lantbruk fick tillfälle att berätta om sina uppfinningar.

  Till toppen