Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 februari 2013

  Största gårdsauktionen lockar köpare

  På torsdag säljer Gotlands största lantbruksfastighet, Skäggs gård, ut sina maskiner. Den största gårdsauktionen någonsin, säger auktionsförrättare Håkan Ottosson.

  Skäggs gård, Visby, säljer ut en komplett maskinpark anpassad för över 1 000 hektar. Det som lockat mest intresse hittills är de ett år gamla Fendttraktorerna.
  Bild 1/5Skäggs gård, Visby, säljer ut en komplett maskinpark anpassad för över 1 000 hektar. Det som lockat mest intresse hittills är de ett år gamla Fendttraktorerna.
  Maskinparken värderas till många miljoner kronor.
  Bild 2/5Maskinparken värderas till många miljoner kronor.
  Bild 3/5
  Bild 4/5
  Bild 5/5

  När Skäggs gård ordnar auktion är det inte vilka maskiner som helst i objektlistan. Stora och nya maskiner står på listan.

  – Det är en maskinpark som är anpassad till en verksamhet på över 1 000 hektar. Dessutom är det en oerhört fin och ny maskinpark, väldigt avancerad med mycket specialmaskiner, berättar Dag Magnusson på Skånegårdar som haft hand om värdering och försäljning av gården.

  Flest telefonsamtal

  Fyra stora Fendttraktorer, ett år gamla, har lockat till allra flest telefonsamtal så här långt.

  – De nya maskinerna blir dyrare och dyrare. Därför är det intressant att köpa en begagnad och ha flera hundratusen kronor kvar i plånboken, säger Bengt Fridh på auktionsförrättare Håkan Ottosson AB som ska hålla i auktionen.

  På listan står även två Claaströskor på 30 fot som inte gått mer än 800 respektive 1 000 trösktimmar.

  – De ska kosta 1,5 miljoner kronor och kanske lite till, säger Bengt Fridh.

  830 hektar åkermark

  I somras kom beskedet att Jacob von Corswant skulle sälja Skäggs gård på bland annat 830 hektar åkermark, 150 hektar betesmark och 210 hektar skog.

  Hela egendomen värderades till 150 miljoner kronor. Men eftersom de presumtiva köparna inte var intresserade av att driva gården själva fick Skånegårdar i uppdrag att hitta arrendatorer.

  – När vi var färdiga med detta så blev det så bra att ägaren ansåg att det var intressantare att behålla gården på den här typen av villkor, berättar Dag Magnusson.

  Många miljoner

  Maskinparken som nu ska auktionernas ut värderas till många miljoner kronor och tros locka intressenter från hela landet.

  De stora maskinerna gör däremot kundkretsen lite mindre än på en vanlig auktion eftersom relativt få lantbrukare har råd att investera i maskinerna.

  – Det är ett speciellt uppdrag och vi är glada för att ha fått förtroende att hålla i auktionen. Här finns alla maskiner som behövs för att driva en stor spannmålsgård, säger Håkan Ottosson.

  Till toppen