Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 oktober 2017

  Så mycket hade en BM kostat i dag

  159 000 kronor för en Volvo BM-traktor var mycket pengar 1979. Men vad motsvarar det i dagens penningvärde?

  FOTO: Privat

  ​I helgen såldes en Volvo BM-traktor på auktion i Gnesta för 225 000 kronor. En drömsumma, enligt auktionsutroparen Stig Arne Johansson, som hade räknat med ett betydligt lägre belopp.

  När traktorn kom ut på marknaden kostade den 159 000 kronor, enligt tidningen Lantmannens traktoröversikt från samma år. En ganska hyfsad värdestegring om vi inte tar hänsyn till inflationen och alla reparationer som har gjorts på traktorn under årets lopp.

  Väger man däremot in inflationen blir situationen en annan. Då motsvarar köpesumman från 1979 ungefär 583 800 kronor i dagens penningvärde enligt SCB:s prisomräknare.

  Förutom att det är priset på vad en Volvo BM hade kostat med inflationsuppräkningen är det ungefär vad man kan få betala för en jordbrukstraktor i dag. Men vill man ha en värstingtraktor, som en 814 var då, handlar det om en helt annan prislapp. Fast då får man så klart helt annan komfort och kapacitet jämfört med vad den 40 år gamla stordragaren erbjöd även när den var ny.

  LÄS OCKSÅ: Klassiska Volvo BM gick under klubban

  LÄS OCKSÅ: Veteraner i mängder till saluPREMIUM: Priserna på Volvo BM skjuter i höjdenATL-TV: Folkfest på maskinauktionen

  Till toppen