Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 25 april 2012

  Robotar på väg till gården

  Mjölkrobotarna var bara början. Snart kommer små jordbruksrobotar att plantera och gallra ute på åkrarna och traktorn knappt behövas längre. Det tror i alla fall forskare och ingenjörer inom området.  

  I mars månad hölls årets European Robotics Forum i Odense i Danmark. Där träffades de främsta inom modern robotutveckling och aldrig förr har så mycket tid ägnats åt lantbruk. Fram till nu har vi använt robotteknik för sysslor som mjölkning och automatisk utfodring. Det kommer att bli mycket mer än så. Men inte som forskarna länge har trott.

  Mindre enheter
  En av talarna var professor Simon Blackmoor från Harper Adams University College i Newport, England.

  – Tidiga försök med att bygga avancerade robotar med virtuell syn som klarar att känna igen och skörda känslig gröda har misslyckats på grund av för höga kostnader och för känslig teknik, förklarade han.

  Och i stället för jättelika robottraktorer går utvecklingen mot mindre och enklare enheter som jobbar med varandra i grupp.

  Ett exempel är Robotic Crop Scout.
  Det är en inkapslad plattform stor som en fyrhjuling som programmeras för att leta efter skador och sjukdomar på grödor.

  Om någon sjukdom upptäcks skickar scouten en signal till Robotic Crop Sprayer som åker ut och sprejar exakt där det behövs. Tanken med detta är att minimera onödig besprutning.
  Enligt Farminguk.com har tester visat på 98 procents minskad användning av växtskyddsmedel.

  Traktorn ska bort
  Robotforskarna har räknat ut att traditionella traktorer gör mycket skada på åkrarna eftersom deras vikt pressar ner och gör jorden hård och stampig. Därför måste traktorerna bort.

  – Vi måste förhindra så mycket traktorkörning som möjligt, sa Simon Blackmoor.

  Och fortsatte:

  – Den nya generationens lättviktsrobotar kommer röra sig över stora områden, göra lite avtryck på jorden och bara kultivera det som är nödvändigt för bästa möjliga jord där fröna kan växa efter optimala förhållanden.

  En av de ledande robotingenjörerna på lantbrukssidan är David Dorhout från Iowa i USA. Han menar att jordbruksrobotar kommer att avlasta bönderna från maskinkörning och ge dem tid att ägna sig åt jordbrukets utveckling och företagets ekonomi.

  ”Spindelsvärmar”
  David Dorhout har skapat en spindelliknande prototyp vid namn Prospero. Den är tänkt att jobba i ”svärmar” med varandra och klarar i skrivande stund att plantera grödor. På sikt ska de även kunna gallra och skörda.

  Om det här med jordbruks­robotar låter som science-fiction ska man ha i åtanke att den första mjölkroboten i Nordamerika installerades i slutet av 1990-talet. Det är knappt 15 år sedan, och nu finns de på var och varannan gård. Framtiden är redan här.

  Till toppen