Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 oktober

  Nu går Väderstad Ferox i produktion

  Väderstad Ferox, som visades upp som en prototyp på Borgeby, går i produktion inom kort.

  Kultivatorharven kommer att finnas tillgänglig i arbetsbreddarna, 5, 6, 7 och nio meter och arbetar på djup på 10-12 centimeter. Den är byggd på NZA-ramen, men har en nyutvecklad harvpinne som ska vara något stelare än föregångarna för att hålla arbetsdjupet.

  “Tack vare den tuffa pinnen och glesa pinndelningen har Väderstad Ferox möjlighet att skapa en såbädd direkt i stubb på våren”, säger Bo Stark, försäljningschef på Väderstad.

  Aggresivitet

  En ytterligare uppgift för Ferox uppkommer efter längre perioder mellan skörd och sådd under hösten. Kultivatorn kan med sin genomsläpplighet och pinnens aggressivitet bearbeta bort spillsäd och ogräs på ett effektivt sätt, enligt Bo Stark.

  LÄS OCKSÅ: I dag inleds rättegången mot rovdjursplågarna

  Ferox, som är utrustad med 50mm-spetsar, har ett arbetsdjup ner till 10-12 centimeter. För att passa olika behov kan den utrustas med 5 eller 6 axlar, en bakre CrossBoard samt en ribbvält som tillval. Med 5 axlar är pinndelningen 12 centimeter och vid 6 axlar är pinndelningen 11 centimeter.

  “Ferox har testats i Finland under två år. I Finland är det är vanligt att man lämnar stubben på hösten, för att därefter genomföra en lättare kultivering på våren. Resultaten har varit mycket positiva” säger Bo Stark.

  LÄS OCKSÅ: “Att vara förolämpad är det lilla bekymret”PREMIUM: Lantmännen överväger betala tillbakaLÄS OCKSÅ: Här får korna gå till sjöss

  Till toppen