Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 april 2012

  Miljoner till miljövänliga traktorer

  Jordbruksverket och Transportstyrelsen ska i ytterligare tre år utreda möjligheterna att konvertera traktorer till biogasdrift.

  På sikt är målet är att hela den svenska fordonsflottan, inklusive jordbruksmaskiner, ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030.

  Stort intresse

  Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har i flera år drivit frågan om att göra det möjligt för lantbrukare att efterkonvertera sina lantbrukstraktorer eller hjullastare till biogasdrift.

  Frågan har tagits upp i flera utredningar och på torsdagen tillsattes ännu en.

  Regeringen har gett Jordbruksverket och Transportstyrelseni uppdrag att genomföra ett projekt som ska utveckla miljövänlig teknik inom jordbruket.

  – Nu ser vi ju att proppen gått ur vad gäller biogasproduktion. Det är riktigt många ansökningar inne nu om att producera gas. Och när jag är ute så möter jag ju entreprenörer och bönder som brinner av tanken på att kunna använda biogasen till att köra lastmaskinen eller traktorn, säger Eskil Erlandsson.

  Åtta miljoner

  Åtta miljoner kronor avsätts åren 2012-2014 till det så kallade Meka-projektet (Metandiesel efterkonvertering av arbetsmaskiner), som ska göra jordbruksmaskinerna mer miljövänliga genom att drivas med metandiesel istället för fossila bränslen.

  Utredarna ska matcha maskinägare med tillverkare av efterkonverteringssatser. Dessa ska sedan utveckla satser och testa dessa i syfte att få dem typgodkända.

  – Målet med utredningen är att få fram ett antal tillverkare som på kommersiella grunder kan tillhandahålla en konverteringssats för den fordonspark som nu är anpassad enkom för den vanliga dieseloljan, säger Eskil Erlandsson.

  Till toppen