Annons

Miljoner till miljövänliga traktorer

Jordbruksverket och Transportstyrelsen ska i ytterligare tre år utreda möjligheterna att konvertera traktorer till biogasdrift.

Annons

På sikt är målet är att hela den svenska fordonsflottan, inklusive jordbruksmaskiner, ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030.

Stort intresse

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har i flera år drivit frågan om att göra det möjligt för lantbrukare att efterkonvertera sina lantbrukstraktorer eller hjullastare till biogasdrift.

Frågan har tagits upp i flera utredningar och på torsdagen tillsattes ännu en.

Regeringen har gett Jordbruksverket och Transportstyrelseni uppdrag att genomföra ett projekt som ska utveckla miljövänlig teknik inom jordbruket.

- Nu ser vi ju att proppen gått ur vad gäller biogasproduktion. Det är riktigt många ansökningar inne nu om att producera gas. Och när jag är ute så möter jag ju entreprenörer och bönder som brinner av tanken på att kunna använda biogasen till att köra lastmaskinen eller traktorn, säger Eskil Erlandsson.

Åtta miljoner

Åtta miljoner kronor avsätts åren 2012-2014 till det så kallade Meka-projektet (Metandiesel efterkonvertering av arbetsmaskiner), som ska göra jordbruksmaskinerna mer miljövänliga genom att drivas med metandiesel istället för fossila bränslen.

Utredarna ska matcha maskinägare med tillverkare av efterkonverteringssatser. Dessa ska sedan utveckla satser och testa dessa i syfte att få dem typgodkända.

- Målet med utredningen är att få fram ett antal tillverkare som på kommersiella grunder kan tillhandahålla en konverteringssats för den fordonspark som nu är anpassad enkom för den vanliga dieseloljan, säger Eskil Erlandsson.
Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här

Tyck till

Vad tycker du om branschbeslutet att överge policyn om gmo-fritt foder?

kommentera
Livräddare
Känslig apparatur. Hetronic Sverige lanserar en lösning som enligt tillverkaren ska öka säkerheten på arbetsplatsen.Foto: Hetronic Sverige AB

Död mans grepp kan förlänga livet

Hetronic Sverige lanserar dödmansgrepp som ska göra radiostyrningen både enklare och säkrare. 

Nya rön om mobil
Nya rön säger att strålning från trådlös teknik är ofarlig.Foto: Anders Fällman

Strålning från mobil ofarlig

Strålning från trådlös teknik är inte skadlig, enligt nya rön från ett elva år långt forskningsprogram.

Claas i österled
Jinyee byter nu namn till Claas Jinyee Agricultural Machinery.Foto: Claas

Claas satsar stort i Kina

Claas satsar i Kina och blir majoritetsägare i ett kinesiskt bolag som tillverkar skördeutrustning för i huvudsak majs och vete.

Pistmaskin på nytt uppdrag
Här kör pistmaskinen med ett klippaggregat och en uppsamlare. Biomassan som tas till vara är tänkt att användas till produktion av bioenergi.Foto: Jakob Nielsen

Ombyggd pistmaskin skördar vass på Jylland

Den danska skogsentreprenören Jakob Nielsen byggde om en pistmaskin till en "naturvårdsmaskin".

Mer exakt med el
Eldrivna såhus finns som tillval till Kinzes såmaskin.Foto: Kinze

Säkrare sådd med elmotorer

I allt fler jordbruksmaskiner används små elmotorer för att göra dem både mer effektiva och mer exakta.

MJÖLKGÅRD
I februari 2012 köpte Per Brunberg två mjölkrobotar av De Laval. Efter drygt ett år av tekniska problem blev affären en tvist som fick avgöras av Reklamationsrådet för Lantbruks- och skogsmaskiner. Men även sedan tvisten är avgjord fortsätter fellarmen.Foto: Jörgen Hildebrandt

Robotproblemen fortsätter

Ett halvår har gått sedan Reklamationsrådet slog fast att De Laval agerat vårdslöst i robotaffären med mjölkbonden Per Brunberg på Björketorps gård i Blekinge. Ändå fortsätter problemen.

Filmåret 2013
På en tredje plats hittar vi filmklippet om Jordberga biogasanläggning. Foto: Torbjörn Esping

Mest kollade filmklippen

Trimmad yxa och monstertraktorer på maskinmässan Agritechnica är de två mest tittade filmklippen under året. Hela listan hittar du här!