Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 29 november

  Har du makten att flytta dina data?

  Att äga sina data är viktigt. Men en minst lika viktig fråga är hur lätt data kan flyttas när du blir missnöjd, skriver ATL:s teknikreporter Fredrik Stork

  FOTO: Hans Dahlgren

  Data. Vi hör ordet allt oftare. Ettor och nollor som slås samman till tal. Sensorer som genererar uppgifter om verkligheten som vi tidigare bara har kunnat drömma om.

  Med hjälp av precisionstekniken kan lantbruket lösa flera av vår tids största utmaningar, som att föda en ökande världsbefolkning och samtidigt göra det på ett sätt som gynnar både klimat och miljö.

  Men utmaningarna är många och svåra att överbrygga. Det står inte minst klart efter att jag lyssnade på en jordbrukskonferens om robotar och hållbart lantbruk som hölls i Danmark förra veckan.

  En av utmaningarna handlar om att floran av företag börjar bli så stor att det är svårt för användarna att navigera bland alla tjänster.

  Men det finns också gott om hot. Den vanligaste följdfrågan som intresserade ställer sig är vem som äger datamängderna. Svaret är naturligtvis viktigt. Men en lika viktig fråga borde vara hur enkelt man kan flytta dem?

  Inom övriga näringslivet är det i dag självklart att bygga sitt datainsamlande kring öppna standarder för att man inte ska bli inlåst. Säkert kommer samma tankesätt också att bli vanligare även inom lantbruket.

  Annars kommer flyttkostnaden snart att avskräcka många användare från att skaffa sig tjänster som är bättre och effektivare. Klart är att ingen som har samlat på sig uppgifter under många år kommer vilja att datamängderna går förlorade bara för att företaget bakom tekniken går i graven.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen