Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Teknik 14 juni

  Här är Varanen som rensar diken

  Nässjö.

  I Småland finns några unika maskiner som enbart är byggda för att rensa skogsdiken. Det är minigrävmaskiner som fått några avgörande modifikationer för att klara det ingen annan maskin klarar.

   Lättfotad. Med teleskopiskt utskjutbara bandställ kan Varanens bredd justeras till mellan 2,3 meter och 4,3 meter. Marktrycket är minimalt, vilket gör att marken klarar sig och avrinningen till dikena inte försämras.
  Lättfotad. Med teleskopiskt utskjutbara bandställ kan Varanens bredd justeras till mellan 2,3 meter och 4,3 meter. Marktrycket är minimalt, vilket gör att marken klarar sig och avrinningen till dikena inte försämras. FOTO: Hans Dahlgren

  Bland trädstammar och sly liknar den på håll vilken annan minigrävare som helst. Men när man kommer närmre ser man att det är något helt annat.

  Med fyra separata bandställ på teleskopiska utskjut får den väldigt speciella egenskaper.

   Skogen kvar. Med Varanen kan diken rensas utan att man behöver avverka mer än enstaka träd.
  Skogen kvar. Med Varanen kan diken rensas utan att man behöver avverka mer än enstaka träd. FOTO: Hans Dahlgren

  Undervagnen till Varanen är helt konstruerad från grunden. Bandställen är individuellt justerbara och bredden på maskinen kan ställas in till mellan 2,3 och 4,3 meter. Det innebär att diken kan gränslas utan bekymmer och i det smalaste läget tar den sig fram även där det är trångt.

  – Man kan ju som regel rensa dikena utan att avverkar något nämnvärt, säger Martin Säll som driver Miljödikning Höglandet AB.  Han har kört Varanen i sju år, först som anställd men de senaste tre åren som ägare till maskinen.

  Det är LL-Maskiner i Annerstad utanför Ljungby som byggt den. Varanen har gjorts i fyra olika varianter. De två första byggdes med skördare som grundmaskiner.

   Martin Säll
  Martin Säll FOTO: Hans Dahlgren

  Till de två senaste användes nya minigrävare, en Case och i Martin Sälls fall, en Terex. Förutom att de mekaniska hydraulspakarna bytts mot elektriska är själva grävmaskinen i original. Däremot är det stora ombyggnationer nedanför svängkransen.

  – Vi har gjort ramar, bandställ, pendelaxlar och allt själva. Banden har vi också byggt om och breddat dem lite extra, säger Tomas Lameksson på LL-Maskiner.

  Bygga specialmaskiner

  Företaget har gjort sig känt för att bygga specialmaskiner. De står bland annat bakom skotaren Trollet, pendelarmsskördaren Spindeln och byggde även Ecologs prototyp ELGP, en framtidsvision av en skotare med två lastreden som visades upp på Elmia Wood 2013.

   Utskjut. Den mest speciella egenskapen är de utskjutbara bandställen.
  Utskjut. Den mest speciella egenskapen är de utskjutbara bandställen. FOTO: Hans Dahlgren
  FOTO: Hans Dahlgren

  Med Varanens förhållandevis låga vikt och breda band blir marktrycket lågt och skadorna på marken minimala. Om trycket blir för hårt är annars risken att marken trycks ihop intill diket och avrinningen försämras. Genom den flexibla undervagnen kan föraren välja att antingen gränsla diket eller köra på ena sidan, allt beroende på förutsättningarna på plats.

  – Det är skogen som får bestämma, säger Martin Säll.

  FOTO: Hans Dahlgren

  Minimal skada

  Även skopan som används är anpassad för att göra minimal skada. Den gräver inte mot maskinen som på en vanlig grävmaskin utan fungerar mera som en tång som kniper från kanterna och inåt.

  – Med den här skopan skär jag rakt ner och river inte sönder de gamla kanterna i dikena. Det är en stor fördel.

  De få ägarna till maskinerna har fullt upp med jobb, men det är nu länge sedan LL-Maskiner byggde någon ny.

  – Kommer det någon som vill ha en så löser vi det, säger Tomas Lameksson.

  LÄS MER: Ecolog vässar klornaLÄS OCKSÅ: Sällsynta traktorer lockar nattgäster

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen