Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 december 2012

  Combcut ska bli ännu bättre

  JTI och forskare på SLU ska nu utveckla nya tillämpningar för den prisade ogrässkäraren Combcut.

  Skärmdump från en demonstrationsfilm för Combcut.
  Skärmdump från en demonstrationsfilm för Combcut.

  Maskinen har redan utvärderats av JTI och SLU och resultaten har visat att fröspridningen kunde minskas med 87 till 100 procent vid bekämpning av åkertistel och att detta i sin tur kunde fördubbla skörden.

  Ekoforsk finansierar nu ytterligare en treårig utvärderingsomgång. Forskarna ska då koncentrera sig på ogräsbekämpning av åkertistel och baldersbrå i höstvete och frövallar, skriver JTI i ett pressmeddelande.

  Bredare

  Enligt uppfinnaren Jonas Carlsson, som har svenskt patent på Combcut samt patent beviljat i ytterligare 30-talet länder, fungerar maskinen utmärkt redan i dagsläget. Men han tycker samtidigt att det finns utveckling att gå vidare med. Ett mål är exempelvis att bygga ut arbetsbredden från 6 och 8 meter till de 12 meter som är standardmåttet i konventionell odling.

  – Jag tror att den så småningom kommer att kunna klara av allt ogräs med rätt inställning och rätt "timing" i ogräsbekämpningen, säger Jonas Carlsson i pressmeddelandet från JTI.

  Även i konventionell odling

  Han räknar med att maskinen kommer att bli intressant även för konventionella växtodlare från 2014 då ett nytt EU-direktiv träder i kraft som främjar användningen av integrerat växtskydd och icke-kemiska alternativ.

  Till toppen