Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Teknik 20 mars

  Allt fler vill ha flytande gödning

  Handeln märker av ett växande intresse för flytande gödning.

   Spruta för flytande gödsel.
  Spruta för flytande gödsel. FOTO: Marcus Frennemark

  – Efterfrågan ökar, men vi är fortfarande väldigt små i Sverige i jämförelse med Danmark. Där säljs det 100 000 ton flytande gödning om året, säger Göran Larsson på Lantmännen Lantbruk.

  Han blev mycket förvånad över det dåliga resultatet för flytande gödsel i försöken 2016. Det stämmer inte med tidigare försök i Sverige och utomlands.

   Göran Larsson, Lantmännen Lantbruk.
  Göran Larsson, Lantmännen Lantbruk. FOTO: Lantmännen Lantbruk

  – Jag tror inte vi ska dra för stora slutsatser. Det görs nu en del nya försök 2017 som vi får följa. Vi behöver lära oss mer om hantering och användning av flytande gödning, säger Göran Larsson.

  Liten giva

  Fredrik Tidström på Swedish Agro menar att försöksupplägget med tre givor kan ha missgynnat flytande kväve. I praktiken kör den som har tillgång till flytande gödning en liten kvävegiva varje gång det är aktuellt att göra en växtskyddsbehandling i grödan.

   Fredrik Tidström, Swedish Agro.
  Fredrik Tidström, Swedish Agro. FOTO: Swedish Agro  – Teknikutvecklingen av sprutorna driver på efterfrågan på flytande gödning. Sprutorna har stora tankar, bättre däckutrustning och sektionsavstängning av rampen. Du kan lägga gödningen med precision på kvadratmetern när, säger Fredrik Tidström.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen