Gå till innehåll
svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinatliconssvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_f
❯ Synpunkten 23 december 2016

Samarbete stärker jordbrukets lönsamhet

Det är ännu oklart om det blir en blocköverskridande uppgörelse kring målen för livsmedelsstrategin. Men jag är ändå optimistisk, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Sverige är ett fantastiskt land med otroliga naturgivna förutsättningar. Vi har stor tillgång till vatten, bra jordar, vilt och bär i skogen samt goda fiskevatten. Det här är alla ni som läser ATL väl medvetna om. Precis som ni också vet att Sverige, trots detta, har en livsmedelsproduktion som har minskat de senaste 20 åren och ett handelsunderskott som ökat. Har vi råd med detta?

Regeringen har gjort en rad insatser för att vända trenden och stärka jordbrukets konkurrenskraft. Men det kommer inte att räcka. Den verkliga vändningen kommer först när politiken, i brett samarbete över blockgränserna, skapar de långsiktiga och konkurrenskraftiga spelregler som jordbruket behöver.

Alltför ofta får sakpolitiken stå tillbaka för blockpolitiken. Viktiga politiska diskussioner drunknar i ett hav av oneliners, taktik och jakt på politiska poäng. Det finns inom alla politiska läger och jag kan inte med trovärdighet hävda att jag helt har stått utanför detta. Men jag förstår också att det inte längre kan få fortsätta. Priset är för högt. Ska vi vända utvecklingen för jordbruks- och livsmedelssektorn så krävs samarbete. Precis som det krävs samarbete och gemensamma långsiktiga beslut för att vända utvecklingen för svensk landsbygd.

Samarbete innebär inte att de politiska skiljelinjerna ska försvinna. Tvärtom. Dessa måste tydligöras än mer. Men när de är tydliggjorda måste vi också våga nå kompromisser som skapar långsiktighet och framtidstro för branschen. Annars kommer inget att hända, vilket vore förödande.En bred politisk enighet är utgångspunkten för arbetet med livsmedelsstrategin. I skrivande stund är det ännu oklart om det blir en blocköverskridande uppgörelse kring målen för livsmedelsstrategin. Men jag är ändå optimistisk. Jag vet att det finns flera borgerliga politiker som genuint värnar svensk landsbygd och svenskt jordbruk och som också i opposition vill bidra till en positiv utveckling.

Därför ser jag med tillförsikt på det nya året. Att vi politiker, med olika politisk färg, med gemensamt ansvarstagande kan nå uppgörelser för att stärka jordbrukets och hela livsmedelskedjans lönsamhet och konkurrenskraft. Något annat har vi inte råd med.

God jul och gott nytt samarbetsår till er alla!

Sven-Erik Bucht

Landsbygdsminister

Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


Så här läser du vidare

Bli prenumerant på ATL för att få ut mera av din skog

  • Prova på för endast 25 kr/månad
  • Ingen bindningstid.
  • Spara 101 kr.
Prova nu »

Kommentarer

Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

EXKLUSIVT: bara för dig som prenumererar på ATL

tidningen Idag 00:05

Till toppen